PIETE FINANCIARE, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Oferta Nuclearelectrica de 10% pentru 63 milioane euro suprasubscrisă pe toate tranșele semnalează interesul investitorilor pentru listări

Nuclearelectrica a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vânzarea a 10% din acţiuni prin Oferta Publică Iniţială, la care se adaugă acțiunile subscrise de Fondul Proprietatea, echivalent a 1,077% din titluri pentru 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro) în virtutea dreptului de preempțiune.

descărcareAstfel, Nuclearelectrica a atras în total 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital în care a emis acţiuni reprezentând 11,077% din capitalul social, din care un pachet de 10% a fost scos la vânzare la bursă, iar diferenţa de 1,077% din titluri a fost cumpărată de Fondul Proprietatea.

Suma atrasă prin Bursă a fost cea minimă vizată prin această operaţiune, valoarea ofertei de 10% fiind cuprinsă între 281,8 milioane lei şi 379,4 milioane lei, în funcţie de preţurile la care puteau fi cumpărate acțiunile, între 11,2 lei şi 15 lei.

Tranșele ofertei  Prețul pe acțiune Suma atrasă  Procent
Tranșa Investitorilor Instituționali  11,2 lei 241,5 milioane lei 85%
Tranșa Subscrierilor Mari  11,2 lei 14,2 milioane lei  5%
Tranșa Subscrierilor Mici 10,304 lei (8% discount) 26,16 milioane lei 10%
10,864 lei (3% discount)

 

Prin urmare, pe tranșa investitorilor instituționali au fost atrase 241,5 milioane lei, pe tranșa subscrierilor mari 14,2 milioane lei, iar pe cea a subscrierilor mici 26,16 milioane lei. Singurele informații publice referitoare la gradul de subscriere sunt cele referitoare la tranșa subscrierilor mici, cu o cerere de circa 6 ori mai mare față de ofertă, respectiv cea a subscrierilor mari, cu o cerere de circa 2,3 ori mai mare.

Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că „un procent de 29% din investitorii la Nuclearelectrica sunt din SUA”.

Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, acestea urmând a fi listate la BVB probabil pe data de 4 octombrie.

„Nuclearelectrica are câteva propuneri pentru investirea acestor bani, dar aici cred că va trebui să mai discutăm. Dacă va ieşi contractul cu reactoarele 3 şi 4, Nuclearelectrica va trebui să majoreze capitalul EnergoNuclear, deci aceşti bani ar trebui să meargă acolo. Sunt patru proiecte, pe care însă nu le iau încă în considerare până nu ştim ce vom face cu reactoarele 3 şi 4. Vom şti într-o lună, o lună şi jumătate”, a adăugat Niţă.

EnergoNuclear este deținută de Nuclearelectrica (capital majoritar), Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

In această toamnă este așteptată Oferta Publică Initială pentru Romgaz și este posibil primul IPO al unui emitent privat din ultimii 5 ani, Adeplast fiind într-un stadiu avansat în acest demers.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.