PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB, Sanatate & Farma

Oferta MedLife s-a incheiat cu succes, la un pret de 26 RON/actiune pentru investitorii institutionali. Capitalizarea companiei 522 milioane de RON. Actiunile intra la tranzactionare pe 21 decembrie 2016

hiperclinica-medlifeOferta de vanzare a actiunilor MedLife s-a incheiat cu succes, pretul final acceptat de vanzatori fiind 26 RON/actiune, cu 26% mai putin fata de pretul maxim de 35 RON indicat in prospect. Oferta a reprezentat 44% din companie, vanzatorii fiind fondul de investitii V4C, care a iesit din companie, respectiv IFC care a vandut partial din detinerea sa.

MedLife este liderul pietei de servicii medicale private, cu o cifra de afaceri de peste 500 milioane RON estimata pentru anul 2016.

 

 

Alocarea actiunilor:

– investitorii institutionali vor primi actiuni la pretul de 26 RON

– pe transa investitorilor de retail, cei care au subscris in primele 4 zile vor primi actiuni la pretul de 24.7 RON (discount 5%), iar ceilalti la pretul de oferta de 26 RON. Cei care au subscris pana in 200 de actiuni pe transa actiunilor garantate vor primi intreaga cantitate, in timp ce investitorii de retail care au subscris pe transa actiunilor negarantate vor primi circa un sfert din actiunile subscrise, in conditiile unei suprasubscrieri de aproape 4 ori.

 

Evaluarea companiei:

Capitalizarea MedLife la pretul de 26 RON este de 522 milioane RON  (circa 116 milioane euro), iar adaugand si datoriile nete de 209 milioane RON conform prospect, valoarea intreprinderii (sau Enterprise Value) este de 731 milioane RON.

Un indicator relevant pentru evaluarea companiei este EV/EBITDA. Daca anualizam profitul operational EBITDA obtinut la 9 luni, respectiv 38 milioane RON, rezulta un EBITDA estimat pentru 2016 de 50,5 milioane RON. Asadar, investitorii au acceptat un EV/EBITDA de 14,5. Multiplul este similar cu cel oferit anul trecut de fondul de Private Equity MidEuropa Partners, care a achizitionat business-ul Regina Maria la un EV/EBITDA in intervalul 12-14 (pretul tranzactiei a ramas confidential, s-au utilizat estimari din surse publice).

 

Actiunile MedLife, simbol bursier M, vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 21 decembrie 2016, iar operatiunea de listare confirma faptul ca piata locala de capital devine o alternativa viabila pentru companii private de prima marime din economia romaneasca.

 

(Update 21 decembrie 2016: in prima zi de tranzactionare, actiunile MedLife au urcat pana la 26,6 RON/actiune, respectiv +2,3% pentru investitorii institutionali si +7,7% pentru cei de retail care au primit discount)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.