PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Telecom & IT-C & Online, Piata de Capital - BVB

Oferta de actiuni DIGI Communications se va derula intre 28 Aprilie – 10 Mai 2017. La pretul maxim de 56 RON/actiune, capitalizarea companiei ar fi de 1,23 miliarde de euro

Digi Communications NV, grup cu sediul in Olanda care detine operatorul RCS-RDS, lanseaza oferta publica de vanzare a cel putin 21,7% din actiunile sale pe Bursa de Valori de la Bucuresti, sub simbolul bursier DIGI.

Digi Communications are 100 milioane de actiuni emise, clasa A (care dau dreptul la 10 voturi pentru fiecare actiune detinuta, concentrate de actionarul majoritar Zoltan Teszari) si clasa B (1 vot pentru fiecare actiune). Prin oferta se vor vinde din participatiile urmatorilor actionari: Carpathian Cable Investments (detinere de 20,6% la acest moment) va ramane cu doar 1,7%, fiind cel mai important vanzator in aceasta tranzactie; Celest Limited va vinde din detinerea de 1,1% coborand la 0,6%; ceilalti vanzatori sunt ING Bank NV (0,7%) alaturi de alte persoane fizice.

 

Principalele caracteristici ale ofertei:

 • In total sunt puse la vanzare 21.744.188 actiuni, la un pret cuprins intre 38 si 56 RON
 • Valoarea totala a ofertei este de maxim 1.218 milioane RON calculata la pretul maxim de 56 RON, inainte de exercitarea unei optiuni de majorare a acesteia cu 10%. Daca numarul de actiuni oferite spre vanzare s-ar majora cu acest 10%, atunci volumul ofertei poate ajunge la 1,34 miliarde RON.
 • 85% din actiunile oferite vor fi destinate investitorilor institutionali, iar 15% vor fi destinate investitorilor de retail
 • Perioada ofertei: 28 aprilie – 10 mai
 • Investitorii de retail vor plasa ordinele la pretul maxim de 56 RON, urmand ca pretul final de oferta sa se stabileasca la finalul perioadei de subscriere, pe 10 mai, un factor decisiv in aceasta ecuatie fiind pretul oferit de investitorii institutionali.
 • Fata de pretul final de oferta, investitorii de retail vor beneficia de un discount de 7% daca subscriu pana pe 5 mai (primele 5 zile lucratoare de derulare a ofertei), sau de 3% daca subscriu dupa ziua a 5-a de oferta.
 • Investitorii de retail vor primi garantat actiunile subscrise in limita a 267 actiuni, pana la epuizarea a 534.000 actiuni de pe transa dedicata lor. Cu alte cuvinte, subscrierile in suma de maxim 14.592 RON pe transa de retail vor fi onorate integral, pana la consumarea a 534.000 actiuni.

 

Simulare indicatori de evaluare, in functie de pretul final de oferta care ar urma sa fie stabilit pentru institutionali:

Sursa: Informatii Prospect Oferta actiuni DIGI Communications; calcule EconomicZoom.ro

 

 • cele 100 de milioane de actiuni, clasa A si B, emise de companie, confera o capitalizare de maxim 5,6 miliarde RON – daca pretul final de oferta ar fi de 56 RON, respectiv de minim 3,8 miliarde RON – daca pretul final de oferta ar fi de 38 de RON.
 • Conform datelor din Prospect, datoriile financiare nete ale companiei erau de 711,3 milioane EUR la finalul anului 2016, asadar coloana „Enterprise Value (RON)” de mai sus a fost estimata prin adaugarea acestor datorii financiare nete la capitalizarea corespunzatoare.

 

Comentarii referitoare la evaluarea potentiala a DIGI Communications NV:

 

 • Multiplul EV/EBITDA de 7,5 la pret maxim, respectiv 5,9 la pret minim este rezonabil pentru o companie din telecomunicatii.

 

 • Grupul DIGI a trecut pe profit net abia in anul 2015, conform aceluiasi Prospect de Oferta, iar in anul 2016 a obtinut un profit net de 11,8 milioane EUR. De aceea, raportul P/E calculat pe profitul din 2016 este de 105 la pretul maxim, respectiv 71 la pretul minim de oferta. Un investitor care ar subscrie in cadrul ofertei, ar face acest lucru in anticiparea unor profituri nete mai mari ale grupului in urmatorii ani.

 

Aici puteti accesa Prospectul de Oferta si Sumarul Prospectului

 


Nota: datele si comentariile de mai sus nu constituie recomandare privind cumpararea sau vanzarea unor valori mobiliare, ele avand doar un caracter informativ.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.