INTERNATIONAL, Start-Up & Angels, M&A & VentureCapital & Private Equity

Finanțarea StartUp-urilor din SUA prin Venture Capital s-a apropiat de 100 miliarde de dolari în 2018  

Sursa: GeekWire / CB Insights / PwC

Cea mai mare de la epoca dot-com * încoace, finanțarea în startup-uri în SUA prin capital de risc / Venture Capital s-a apropiat de borna de 100 miliarde dolari în anul 2018, conform GeekWire.

* „bula dot-com” bursieră, „spartă” în 1999 – nota EconomicZoom

Cele ce cresc valoarea investițiilor sunt companii precum Epic Games (1,25 miliarde dolari în octombrie), Katerra (865 milioane de dolari), Instacart (600 milioane dolari), DoorDash (535 milioane dolari), Zoox (500 milioane dolari) și Magic Leap (461 milioane de dolari).

Au fost înregistrate 184 de tranzacții de peste 100 milioane de dolari anul trecut, de la 120 în 2017, iar un număr record de 53 de companii au înregistrat valori de peste 1 miliard de dolari în 2018.

Sursa: GeekWire / CB Insights / PwC (Nașteri de unicorni susținuti prin VC în S.U.A.)

Deși investitorii plasează mai mulți bani în startup-uri, ei nu mai fac mai multe pariuri – activitatea de tranzacționare pentru 2018 a ajuns la 5.536 tranzacții, cea mai scăzută din 2013. Aceasta face parte dintr-o tendință spre mai puține oferte dar mai mari ca valoare.

Cota de tranzacționare în „etapa de însămânțare” / Seed a scăzut la 25%; acesta reprezenta 36% din oferte în 2013.

Anand Sanwal, CEO al CB Insights, a spus:

„Investitorii au făcut, în mod tradițional, mai multe pariuri la etapa „seed”, iar prin procesul Darwinian, prin care trec întreprinderile, multe / majoritatea mor. Dar unele dintre ele se maturizează la Seria A, B, etc., cu o minoritate foarte mică devenind companii mari. Dacă avem mai puține și mai puține oferte în etape Seed, înseamnă că vor fi disponibile mai puține companii în viitor. „

La Washington, companiile susținute de VC au strâns un total de 2 miliarde de dolari din 175 de contracte, cel mai mare număr de investiții din 2000 (3,4 miliarde dolari).

Companiile din zona Seattle au urmat – cum ar fi Convoy (198 milioane de dolari), Rover (155 milioane dolari), OfferUp (119 milioane dolari), Qumulo (93 milioane dolari) și Outreach (65 milioane dolari).

Situația din statul Washington continuă să nu se ridice la înălțimea celor din zona Bay, în care companiile au ridicat anul trecut un miliard de miliarde de dolari (incluzând San Francisco și South Bay). Dar există o atenție sporită acordată startup-urilor din Seattle, atât din partea investitorilor locali, cât și din partea celorlalți.

La începutul acestui an, Chris Seel, un partener al gigantul PwC, a atribuit nivelurile crescute de investiții unei combinații de factori, printre care și companiile de investiții financiare care își strângeau singure fonduri mari și o mai mare activitate pe IPO (ofertele publice inițiale).

În ultimii câțiva ani, multe companii de tehnologie s-au abținut să devină publice, optând în schimb să strângă bani de la firmele de investiții private.

CB Insights a raportat că timpul mediu dintre prima finanțare și oferta publică a fost de 10,1 ani pentru companiile care au avut un IPO anul trecut, în creștere față de 6,9 ani în 2013. De asemenea, au existat de aproape șase ori mai multe finanțări private de 100 milioane de dolari, decât IPO-urile tech în 2018.

Dar anul 2019 se așteaptă să fie un an de succes pentru IPO-urile tech, cu giganți precum Uber, Lyft, Slack, Palantir, Pinterest, Airbnb, Zoom, Postmates, CrowdStrike, Cloudflare și mulți alții care se zvonește că se pregătesc pentru o ofertă publică, dacă nu au făcut-o deja.

 

P.S. (Nota EconomicZoom): Uber / Lyft / Zoom / Pinterest / Slack deja listate – ultima azi 20 Iunie 2019, se tranzacționeaza deja la 20 miliarde de dolari !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.