PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, INTERNATIONAL, Start-Up & Angels, Antreprenoriat, Start-Upuri

Investitorii „business angel” din SUA au devenit mai prudenti, iar evaluarile startup-urilor sunt in scadere

Startups_PhotoEvaluarile startup-urilor au coborat la cel mai redus nivel din 2012, pe masura ce investitorii devin din ce in ce mai precauti

 

O doza de realism a aparut in randul angel investors – se spune in preambulul unui articol din WallStreet Journal, semnat de Ruth Simon. Dupa ce in 2015 evaluarile companiilor tinere, in cautare de finantare, atinsesera un maxim al ultimilor 5 ani, unii investitori care cumpara participatii in startup-uri incep sa isi ajusteze asteptarile.

Platforma de crowdfunding AngelList dedicata finantarilor de acest tip, arata ca evaluarea medie a unei companii finantate in primele doua trimestre din 2015 era 4,9 milioane $. Acum, evaluarea medie a coborat la 4,2 milioane $, cel mai redus nivel din ultimii 4 ani. De asemenea, datele furnizate de Dow Jones VentureSource arata ca deal-urile care implica investitori de tip „angel” au scazut cu 16%.

Finantarile din partea ‘business angels’ au capatat amploare in ultimii ani, acestia fiind in cautarea urmatorului ‘Uber’ sau ‘Twitter’. In 2014, numarul investitorilor ‘angel’ activi in SUA era de 316.500, comparativ cu 259.500 in 2009, iar sumele totale investite de ei urcasera la 24,1 miliarde de dolari, fata de 17,6 miliarde cu cinci ani in urma. Insa unii investitori se arata ingrijorati referitor la evaluarile care au fost impinse la niveluri prea ridicate, similar cu ceea ce se intampla in zona ‘unicorn’-ilor, respectiv a companiilor evaluate la peste 1 miliard de dolari.

Unele companii sunt acum evaluate mai jos fata de nivelul la care au primit recentele runde de finantare, asadar le va fi dificil sa primeasca bani noi la evaluarile anterioare. Sau daca vor dori sa atraga bani suplimentari, vor trebui sa o faca la evaluari mai scazute.

Eric Rosenfeld – fondator Oregon Angel Fund, spune ca este in continuare dispus sa investeasca in startup-uri, dar nu vrea sa plateasca un supra-pret.

Semnale de prudenta ale investitorilor au fost date pe mai multe paliere ale pietei financiare americane. Indicele bursier Russell 2000, care monitorizeaza companiile de talie mica si medie, a coborat cu 22% fata de maximul atins in vara anului trecut. In acelasi timp, indicele S&P 500 al celor mai mari companii americane este cu circa 10% mai jos fata de valoarea maxima inregistrata in 2015.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.