PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB, DB

Indicii BVB pot anunta in avans scaderea sau relansarea economiei reale

Prima aplicatie a Modulului Evolutie Bursa de Valori Bucuresti al Business Intelligence EconomicZoomTM  este bazata pe analiza principalilor indici de tranzactionare ai BVB si cuprinde doua grafice:

 

        I.            Grafic nr. 1: Evolutia indicilor BET, BET-C, Market-Capitalization (capitalizarea intregii piete)

      II.            Grafic nr. 2: Evolutia indicilor BET-FI, BET-NG, Volum tranzactii BVB

 

Modulul Evolutie Bursa de Valori Bucuresti al Business Intelligence EconomicZoomTM

Acronimele pe scurt:

BET = Bucharest Exchange Trading = indicele celor mai importante si tranzactionate actiuni * (=“Blue-Chips” in jargon bursier) – vezi tabelul complet mai jos Legenda Indici Bursieri BVB.

* Nota: Structura indicelui este revizuita periodic de catre Comitetul Indicilor din cadrul BVB.

BET-C = indicele Compozit = reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor;

BET-FI = Indicele “Financiarelor” desi nu cuprinde Banci (ca sa isi justifice pe deplin numele), ci numai SIF-uri (fondurile post-privatizare create de Stat, acum aflate intr-o modificare de actionariat si management) si mai nou Fondul Proprietatea.

BET-NG = indicele tuturor companiilor din Energie (desi BET are acum cam 44% din pondere tot Energie).

In fiecare grafic, cei doi indici BVB sunt prezentati “in oglinda” cu cel de-al treilea indicator (MK-Capitalization/Volum BVB), prin urmare si de-o parte si de alta a lui “0”= zero / axa OX fiind prezentate valori pozitive.

Faptul ca avem 4 indici si 2 indicatori de volum (capitalizarea pietei si volumul de tranzactionare), pusi deasupra si dedesubtul lui OX permite o vizualizare mai buna deoarece:

        a) un singur grafic pentru pana la 6 variabile ar fi fost prea incarcat;

        b) indicii au fost lansati in perioade diferite, au valori diferite;

       c) pentru indici vorbim de sute sau mii de puncte ca unitate de masura, iar pentru volum si capitalizare vorbim de milioane si miliarde de euro.

 

Metodologie

Ambele grafice au la baza statistici lunare preluate de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), incepand cu data lansarii fiecarui indice. Astfel, avem statistici incepand cu:

  •         19 septembrie 1997 – pentru BET
  •         16 aprilie 1998 -pentru BET-C
  •         31 octombrie 2000 – pentru BET-FI
  •         1 ianuarie 2007 – pentru BET-NG

Pentru capitalizarea pietei si pentru volumul de tranzactionare pe BVB sunt disponibile date incepand cu ianuarie 1999.

Valorile indicilor BET, BET-C, BET-FI, BET-NG sunt exprimate in RON, in timp ce pentru capitalizarea pietei si volum tranzactionare BVB datele sunt in EURO.

Astfel, putem considera ca indicatorii de volum si tranzactionare sunt in mare parte “deflatati” (de inflatia Leului, nu si de cea marunta a monedei Euro), iar evolutia indicilor burisieri nu este deflatata; acesta a fost nivelul datelor disponibile oferite public de BVB.

Important pentru interpretarea Indicilor: valorile in puncte NU INCLUD DIVIDENDELE acordate de companii, asadar intr-o perspectiva mai larga, de 5 sau 7 ani de exemplu, concluzia privind randamentul mediu al actiunilor unui indice trebuie sa tina cont de miscarea indicelui in puncte – afisabila pe graficele noastre, plus dividendele acordate – informatie ce se poate obtine din surse secundare.

 

Indicatii de utilizare Business Intelligence – scurt TUTORIAL

 

Unsdctitled– Buton Zoom In / Zoom Out in stanga-sus, care permite prin simpla apasare sa reveniti la pozitia “ * ” = “Toata perioada” . Alfel, selectati cu mouse-ul sau prin touch screen de pe tableta perioada de interes pentru Dvs.

                                            –  “1y”/ “5y” = ultimul an / ultimii 5 ani sunt celelalte doua butoane rapide ce regleaza perioada de referinta a Graficului interactiv.

 

UntitledIn dreapta-sus aveti 2 mici casete unde se pot introduce de mana data-inceput si data-sfarsit a PERIOADEI pe care doriti sa o analizati mai indeaproape (ZoomIn) inainte de a reveni la o imagine mai ampla (ZoomOut).

 

Untitledh–   Permite salvarea in format PNG, JPEG, PDF, SVG, dar si printare a graficului.

 

Untidsftled– Aceste butoane aflate pe mijloc, in josul graficului, va ofera posibilitatea, printr-un click, sa adaugati / deselectati temporar un indice pe grafic, daca acesta arata prea incarcat.

 

Untdasditled– Printr-o simpla pozitionare a cursorului deasupra oricarei linii de pe grafic apare o casuta asemanatoare cu DATELE din spatele graficului.

 

 

Evolutie BVB – intepretare date EconomicZoom

Finalizarea liberalizarii contului de capital in septembrie 2006 urma sa sprijine Romania in procesul de integrare a economiei nationale in cadrul fluxurilor financiare globale.

Inceputul era promitator, cu atat mai mult cu cat euforia investitorilor legata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la inceputul lui 2007, aducea aprecieri mari ale indicilor BVB.

Insa, asa cum ne arata si graficul evolutiei indicilor BVB al Business Intelligence EconomicZoomTM, din semestrul II 2007 incep valurile de scaderi pe bursa, ce survin ca urmare a deprecierii indicilor pietei bursiere din China, crizei creditului ipotecar din Statele Unite si scaderilor corelate pe majoritatea pietelor.

Cresterea pretului petrolului, pierderile unor mari banci internationale (intr-un veritabil efect de domino dupa intrarea in faliment a bancii de investitii Lehman Brothers), revizuirea rating-ului de tara al Romaniei de la „stabil” la „negativ” si chiar la “non-investment grade” de catre Standard & Poor’s, au fost alti factori care au dus la prabusirea indicilor sub nivelul de dinainte de 2006.

Pe plan international pietele bursiere s-au redresat treptat in ultimii ani, sustinute de refacerea increderii in urma salvarii sistemului Bancar american si a industriei Auto prin programul TARP, urmate la scurt timp de programe de relaxare cantitativa “Quantitative Easing” ale sistemului bancilor federale ale SUA – “Fed”.

In Europa, banci majore din Anglia, Germania, Elvetia, Olanda, Italia, Spania, Belgia au fost salvate de la falimente iminente prin programe nationale sau pan-europene (Irlanda, Grecia, Cipru), in paralel cu un cvasi-QE al Bancii Centrale Europene reprezentat prin programul agresiv de injectare lichiditate numit LTRO…

Daca prin aceste injectari de „glucoza” / „adrenalina” / „stereoizi anabolizanti” / „droguri” care duca la “sevraj” (alegeti Dvs. Metafora !), bursele dezvoltate si-au revenit, cu SUA si Germania postand deja dupa 5 ani noi maxime istorice in 2013, pe Bursele Emergente situatia nu e chiar atat de roz…

Iar pe cele de frontiera, ca a noastra, nici atat. Asadar… piata de la Bucuresti nu a cunoscut aprecieri ale indicatorilor intr-un mod similar pietelor externe.

La finalul anului 2009, toti indicii calculati de catre BVB evidentiau reveniri (“rebound”-uri), aprecieri semnificative, cele mai ample cresteri anuale fiind consemnate de cei doi indici sectoriali ai BVB: +90% pentru BET-FI si+71% pentru BET-NG.

Dar in 2011 bursa a scazut cu aproape 16%, punand capat cresterii pe parcursul a doi ani. Cu toate ca anul 2012 a inceput cu actiuni in urcare, entuziasmul investitorilor s-a domolit apoi si odata cu incertitudinile politice multi investitori au decis sa iasa din piata pe la mijlocul anului – corelat cu criza politica (schimbare de guvern si suspendare temporara a Presedintelui, cu valurile sale internationale), astfel ca rulajele au inceput sa scada.

Listarile facute de statul roman in 2013Transgaz oferta secundara SPO, Nuclearelectrica IPO si Romgaz IPO au reprezentat o importanta bula de oxigen pentru BVB, care in ultimii cinci ani nu mai inregistrase nici macar o singura oferta publica initiala de actiuni (IPO).

In 2014, singura listare majora de actiuni se asteapta a fi Electrica SA. Alte doua – Complexul Energetic Oltenia, companie nerestructurata, precum si Hidroelectrica reintrata in insolventa la inceput de an prin decizia Justitiei – sunt listari care cel mai probabil vor fi amanate.

In special Electrica SA poate deveni un nou reper „blue-chip” al pietei. Compania detine inca 3 mari societati de distributie din totalul initial de 8 – Transilvania Nord si Sud, Muntenia Nord, celelalte 5 fiind privatizate cu Enel din Italia, CEZ din Cehia si E.ON din Germania.

In viitor am putea vedea si RomTelecom la BVB. Compania e profitabila de ceva timp, iar atat OTE – Grecia si Deutsche Telekom – Germania (actionarii sai principali, direct si respectiv indirect), cat si actionarul minoritar dar cu o pozitie decisiva – Statul roman cu 46% – fiind de acord cu aceasta listare, considerata acum chiar oportuna. Inca nu a fost avansat un termen in privinta listarii la bursa.

Desi nu este o regula si nu poate fi probat stiintific, s-a observat empiric / “anecdotic” o CORELARE intre miscarile Bursei de la noi (si a multora din cele de pe mapamond) si evolutia Economiei reale in anul ce vine / anii ce vin, Bursa “simtind” pericolul inainte sa se materializeze si – simetric – simtind oportunitatile inainte ca toata lumea sa le vada in statistici (si inca si mai devreme decat in a le simti in buzunare sau consum).

Impartirea “smart money” (curajosii in cautare de mari chiipiruri in plin criza), urmati de banii „investitorilor medii” (actorii institutionali “cuminti”) si ulterior “dumb money” (banii “prostuti”) = curba clasica a euforiei si caderii pietelor financiare – poate fi o explicatie a corelarii observate mai sus.

In opinia noastra, acum suntem la inceputul unui nou ciclu de crestere pe BVB, insa etapa curajosilor (“smart money”) e pe incheiate si se face treptat trecerea spre etapa “banilor cuminti”, adica oportunitati de randamente frumoase, in mare masura chiar sigure, insa nu spectaculoase in anii ce vin. Sigur, asta depinde la sector la sector si de la o actiune la alta, asa ca mari oportunitati inca se gasesc.

Ramane de vazut daca avansul major al indicilor BVB din anul 2013 (BET +26%) anunta cresteri economice pe linie si tot mai solide in anii ce vin !

 

Aprilie – Mai 2014 

Autor: Nicoleta Rosu

cu completari de la Radu Limpede si Cristian Tudorescu

 

Legenda Indici Bursieri BVB

BET – primul indice dezvoltat de BVB;
– indice de referinta al pietei de capital;
– indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB.

– Principalele actiuni: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), BRD, Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica (SNN).

BET-C –  indice compozit al pietei BVB;
– reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor;
– indice de pret ponderat cu capitalizarea de piata a companiilor din componenta sa.

– companii importante in afara celor regasite si in BET: Rompetrol Rafinare (RRC), Alro Slatina (ALR), Zentiva (SCD), Antibiotice (ATB), Conpet (COTE), Biofarm (BIO), Aerostar Bacau (ARS), Banca Comerciala Carpatica (BCC), Ropharma Brasov (RPH), Impact SA (IMP), Electromagnetica (ELMA) si altele.

BET-FI – primul indice sectorial al BVB;

– reflecta tendinta de ansamblu a preturilor celor mai mari fonduri de investitii financiare de pe piata noastra (SIF-uri si Fondul Proprietatea).

BET-NG – indice sectorial ce urmareste miscarea preturilor actiunilor companiilor tranzactionate pe piata reglementata BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie;
– ponderea maxima a unui simbol in indice este de 30%

– Companii in structura indicelui: Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica (SNN), Rompetrol Rafinare (RRC), Conpet (COTE), Rompetrol Well Services (PTR), Oil Terminal (OIL), Condmag (COMI), Dafora (DAFR), Petrol Export Import (PEI), Energopetrol (ENP).

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.