PIETE FINANCIARE, Asigurari & Pensii Private

Fondul de garantare a preluat peste 28.000 dosare de daună de la Carpatica Asig şi Forte Asigurări

FGAFondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a preluat 27.270 dosare de daună de la Carpatica Asig, precum şi 1.265.970 contracte de asigurare aflate în vigoare, finalizând procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi a bazelor de date aferente companiei, conform Mediafax.

Pînă la 1 septembrie, FGA a primit 1.193 cereri de plată şi 2.001 cereri de deschidere dosare de daună.

În cazul companiei Forte Asigurări, au fost preluate 1.626 dosare de daună, precum şi 3.220 contracte de asigurare. În perioada menţionată, FGA a primit 229 cereri de plată şi 97 cereri de deschidere dosare de daună.

„Plata dosarelor va fi realizată de către FGA doar după ce instanţa de judecată va stabili, definitiv, falimentul celor doi asigurători, conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.”, se specifică într-un comunicat de vineri al FGA.

Carpatica Asig a intrat în faliment la sfârşitul lunii iulie, la decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară după ce acţionarii companiei au eşu­at în a majora capitalul sau a atrage alţi inves­ti­tori. Înainte de a intra în faliment, Carpatica Asig a stat doi ani în procedură de redresare financiară.

Potrivit ultimelor calcule ale ASF, Carpatica Asig avea nevoie de un capital suplimentar de circa 900 mil. lei (200 mil. euro) pentru a-şi restabili indicatorii de lichiditate şi solvabilitate. Iniţial, la momentul declanşării procedurii de re­dresare financiară din 2014, calculele indicau un necesar de capital de circa 400 mil. lei.

La 30 iunie 2016, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de mi­nus 614 mil. lei, un coeficient de lichi­ditate de 0,46 şi o marjă de sol­vabilitate de minus 615 mil. lei.

La sfârşitul lunii iunie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a Forte Asigurări Reasigurări ca urmare a constatării strării de insolvenţă a companiei şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.