PIETE FINANCIARE, EUROPA, Banci & BNR

Eurobank va fi nationalizata, iar Bancpost va intra sub controlul statului elen

Cele mai mari banci din Grecia, respectiv National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank, prezente si in Romania, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru a-si majora capitalul. Bancile trebuie sa obtina minimum 10% din fonduri private, altfel intra sub controlul statului elen.

Banca elena Eurobank Ergasias intentioneaza sa ceara recapitalizarea de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, trecând astfel în proprietate publica, dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati, astfel ca filiala din România, Bancpost, va intra sub controlul statul elen.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a întruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Eurobank ar putea deveni, astfel, prima insitutie de credit sistemica din Grecia care va fi complet recapitalizata, potrivit unui anunt al bancii.

Decizia recapitalizarii imediate este cea mai buna varianta, întrucât a fost tehnic imposibil bancii sa gaseasca investitori privati care sa participe la majorarea de capital într-un interval scurt de timp, dupa suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.