PIETE FINANCIARE, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Două noi programe prin care România va atrage granturi SEE şi norvegiene de peste 14 milioane euro

Conform unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene a semnat două noi programe prin care România va atrage granturi SEE şi norvegiene, cu o valoare cumulată de peste 14 milioane de euro.

Sursă: eeagrants.org
Sursă: eeagrants.org

Cele două noi programe sunt:

  •  „Monitorizarea mediului şi planificare şi control integrat” – prin care sunt alocate României granturi în valoare de peste 8 milioane de euro, ce vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea respectării legislaţiei în domeniul mediului, prin proiectul predefinit „Îmbunătăţirea cunoaşterii în domeniul amenajării teritoriului”. Proiectul va fi implementat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din România în cooperare cu Autoritatea norvegiană de cadastru şi cu Registrul din Islanda.
  •  „Întărirea capacităţii şi cooperare instituţională între instituţiile publice, autorităţile locale şi regionale româneşti şi norvegiene” –  prin care sunt alocate României granturi în valoare de 6 milioane de euro  și vor fi finanţate două proiecte predefinite. Astfel, proiectul „Întărirea capacității de reglementare în domeniul siguranței nucleare și radiologice și al pregătirii și reacției la situații de urgență în România”, promovat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în valoare de 4,2 milioane de euro, vizează creșterea eficienței autorității naționale de reglementare în domeniul nuclear prin activități specifice de întărire a capacității, schimb de experiență și bune practici cu cei doi parteneri ai proiectului – Autoritatea de Protecție Împotriva Radiațiilor din Norvegia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În acelaşi timp, prin intermediul celui de-al doilea proiect predefinit, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va primi granturi în valoare de peste 2,3 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru promovarea integrității și combaterea corupției în domeniile fiscal și vamal, prin întărirea capacității Direcției Generale de Integritate. Proiectul va fi dezvoltat și implementat în parteneriat cu Administrația Fiscală Norvegiană și Secretariatul General al Guvernului.

Granturile SEE şi norvegiene alocate României în perioada 2009-2014 sunt în valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor susţine programe şi proiecte din 21 de domenii precum justiţie şi afaceri interne, protecţia mediului, cercetare, sănătate, cultură, societate civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia roma. Până în prezent au fost semnate nouă din cele 21 de programe.

În perioada de finanţare 2004-2009, România a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro și un număr de 65 de proiecte specifice şi peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbţie ajungând la 85%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.