PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat

Listarea si delistarea de la Bursa – interviu cu Octavian Badescu, actionar majoritar Sameday Courier

Sameday Courier a fost prima companie listata pe segmentul AeRO al BVB in 2015, segment dedicat companiilor mici, cu potential de crestere. La doi ani distanta, actionarul majoritar a considerat oportuna delistarea companiei si a derulat in acest sens o oferta de cumparare a actiunilor de la ceilalti minoritari, la pretul de 10 RON/actiune. Titlurile Sameday au inceput tranzactionarea la 7,5 RON si au oferit anual dividende echivaland cu 4-5% fata de pret, asadar intr-un interval de doi ani, cineva care ar fi detinut aceste actiuni ar fi avut un randament total de aproximativ 40%.

Octavian Badescu, fondator al companiei si actionar majoritar, ne-a oferit raspunsuri la cateva intrebari, in contextul acestei operatiuni de delistare.

 

  • Redactia: Care au fost, in 2015, argumentele listarii Sameday Courier la Bursa de Valori?

Octavian Badescu: Pentru a intelege motivatiile delistarii, e important sa ne intoarcem putin la motivatiile listarii.

La momentul listării, noi aveam anumite obiective pentru care am făcut respectivul pas, comunicate la timpul respectiv, obiective pe care ni le-am atins și astazi sunt convins că și alte firme ce iau în calcul listarea pot avea de câștigat, in functie de tintele urmarite: obținerea unei valori obiective, „de piață“ a companiei, creșterea vizibilității, a credibilității, motivarea fondatorilor, responsabilizarea managementului, a angajaților, exit partial, eventual atragerea de fonduri șamd.

Dupa doi ani de prezenta pe bursa, putem spune ca obiectivele noastre, primele din lista de mai sus, au fost indeplinite.

 

  • Redactia: Care au fost argumentele pentru a decide sa demarati procesul de delistare ?

Octavian Badescu: Referindu-ne la contextul actual, trebuie sa tii cont de anumiti parametrii – faptul ca de la momentul listarii s-au mai schimbat reglementarile in dezavantajul nostru, faptul ca luam in calcul sa ne schimbam politica de dividende cu care se obisnuisera actionarii si care le aducea venituri, evolutia lichiditatii de pe bursa etc.

Totodata, tinand cont si de faptul ca in afaceri trebuie sa-ti lasi toate optiunile deschise, deci – uitandu-ne catre viitor – a trebuit sa avem in vedere inclusiv pastrarea intacta a posibilitatilor de schimbare semnificativa la un moment dat a actionariatului – din cate am constatat mai greu realizabila la bursa, tinand cont inclusiv de marimea firmei, dar nu numai. Iar realitatea este ca deschiderea mea la o varianta de „diluare” semnificativa prin crestere de capital era redusa, avand in vedere dimensiunea companiei si a detinerilor mele, intrucat implicatiile ar fi fost prea mari pentru mine si prea mici ca efecte pentru companie. Pe scurt – in viata trebuie sa iti asiguri o cat mai mare libertate de miscare, ori prezenta la bursa vine si cu anumite constrangeri care acum ar fi depasit beneficiile.

In concluzie, toti acesti parametrii au fost pusi in balanta cu obiectivele deja indeplinite ale listarii si decizia strategica optima in functie de datele momentului a rezultat logic.

Dar trebuie subliniat faptul ca intreaga istorie a Sameday Courier la BVB s-a dovedit un succes pentru absolut toate partile implicate: actionarii majoritari, compania in sine, actionarii minoritari, piata de capital cu restul actorilor implicati in ea (ASF, BVB, consultanti, brokeri), s-a dovedit ca bursa a avut un rol pozitiv. Actionarii minoritari – parteneri care au cumparat in acesti 2 ani actiuni, acordandu-ne o incredere pentru care le multumim, sper ca si-au atins obiectivele – au beneficiat in fiecare an de dividende cu un randament semnificativ si au putut folosi si oportunitatea de a vinde acum crescandu-si profitul, deci inclusiv maniera de delistare a companiei si relationarea implicita in raport cu actionarii minoritari poate constitui un exemplu de abordare corecta si buna-practica pentru piata de capital din Romania.

 

  • Redactia: Cum ai caracteriza perioada petrecuta la Bursa si cum au evoluat lucrurile pe parcursul acestor doi ani?

Octavian Badescu: Per ansamblu, listarea a fost un pas bun, chiar dacă ulterior au mai apărut anumite componente suplimentare – inclusiv pe zona de reglementare – care pot descuraja, anumite aspecte sunt, fără îndoială, perfectibile.

Spre exemplu, pentru companiile mici/medii de pe AeRO, odata cu listarea vorbim de o anumită birocrație suplimentară, care poate fi justificabilă până la un punct. Insa in cazul în care apar schimbari de reguli in timpul jocului, adica schimbari de regulamente, daca sunt obligate să dea o dată exactă pentru transferul tuturor dividendelor, când ele au un cash-flow mai puțin predictibil, dacă e introdus Depozitarul Central ca verigă obligatorie între emitent și acționar fara sa tii cont de optiunea acestora, dacă trebuie să fie achitate bianual costuri de auditare care impacteaza semnificativ profitul unei companii mai mici, daca unele entitati implicate (ASF, BVB) manifesta uneori o atitudine pe care antreprenorii o pot percepe ca una de superioritate (poate ca si de natura monopolista) in raport cu ei – care sunt clienti si care ii finanteaza pana la urma -, sau dacă o eventuală procedură de delistare devine complicată si perceputa eventual ca nejustificat de costisitoare, mai ales pentru firmele mai mici, toate aceste situații pot fi factori de natură să mai tempereze apetitul de listare al companiilor antreprenoriale, care in general oricum tind sa se fereasca de vreun prizonierat.

Implicit, cred că este bine ca între reglementatori si emitenți să se mențină un permanent dialog pe astfel de teme, cu deschidere la input-uri constructive. De asemenea, sub aspectul reglementarilor, piata AeRO ar trebui sa fie mai relaxata comparativ cu piata principala, ori diferentele tind sa dispara. Sunt deci aspecte care fara indoiala ca suporta imbunatatiri, insa noi opinam ca, per ansamblu, am colaborat destul de bine cu aceste entitati care au un rol important in piata de capital.

Lichi­­ditatea rămâne o problemă generală a pieței, chiar și pe piața principală, cu atât mai mult pe cea secundară si pana la urma o companie mica este in competitie si cu giganti pentru resursele limitate ale celor care investesc. Probabil însă că în timp se vor mai schimba lucrurile, odată cu ieșirea României din zona piețelor „de frontieră“ va mai crește interesul investitorilor, insa raportat la viata unei companii anume sau la viata unui anume individ, timpul acesta se poate dilata prea mult.

 

  • Redactia: Cum a decurs relatia cu ceilalti investitori minoritari si cum vezi dezvoltarea pietei de capital, in general?

Octavian Badescu: Dimensiunea companiei, free-float-ul, lichiditatea redusa sau un numar relativ mic de investitori pot oferi si alte surprize, mai ales unei companii mici-medii. Spre exemplu, noi am tratat actionarii minoritari cu respect de la inceput pana la sfarsit, au avut de castigat semnificativ. Spun aceasta, intrucat piata de capital nu ofera din pacate multe exemple pozitive in privinta comportamentului pe care actionarul majoritar il are in raport cu minoritarii, care in multe cazuri au avut de pierdut – au fost diluati, lasati fara dividende, s-a intrat deliberat in insolventa – probabil ca si datorita acestor lucruri „minoritarii” au dezvoltat, ca raspuns, anumite caracteristici. Dar comportamentul nostru a fost – din aceasta perspectiva – unul exemplar (desi putea fi si altfel), chiar daca ne-a costat financiar aceasta maniera – una normala pana la urma. Pentru mine, credibilitatea generata de o abordare corecta este cel mai important activ al antreprenorului, al omului de afaceri.

Exista insa riscul (si noi am experimentat si aceasta situatie) sa nu ti se raspunda cu aceeasi moneda din partea tuturor. Unii actionari nu te trateaza ca pe un partener, ti se pot adresa rautacios si pe un ton cam nepotrivit. Sau cativa dintre cei cu detineri mai semnificative pot incerca in mod oarecum grupat sa speculeze o intentie de delistare, incercand sa impiedice acumularea procentului minim de 95 % necesar delistarii, pot incerca sa te boicoteze, chiar daca in cvasi-totalitatea lor au castigat pe perioada in care s-a coexistat impreuna ca parteneri in actionariat. Pentru cativa poate sa nu conteze faptul ca (indiferent de motive) doresti sa delistezi in mod corect, achizitionand toate actiunile printr-o oferta care releva respect in raport cu increderea acordata de catre investitori. Deci iata ca un emitent se poate confrunta si cu situatii de „sindicalism bursier”, cu oameni care nu vor decat sa obtina mai multi bani de la actionarul majoritar, indiferent de circumstante. Si poate ca uneori si reusesc si asta ii face sa persevereze. Ideea e ca este cam deranjant, dar reprezinta o realitate, se poate incerca o forma de presiune din partea unor actionari minoritari si asta se poate solda pentru actionarul majoritar cel putin cu un gust amar. Adica asociatii (partenerii) tai, carora nu le-ai produs niciun prejudiciu – dimpotriva, pot intentiona sa iti faca rau. Eu inteleg si speculatia si nevoia de maximizare a profitului, insa etica in afaceri cere sa te mai uiti si la situatia de ansamblu si la cu cine ai de-a face si sa raspunzi la respect cu acelasi respect. E si o actiune impotriva propriului interes pana la urma, ce castiga daca compania ramane listata impotriva vointei majoritarului care a mai si fondat-o ? Cred ca risca sa aiba numai de pierdut.

Iata deci ca inclusiv aceasta mentalitate si aceasta maniera de lucru a anumitor speculanti de pe bursa, poate constitui un semnal descurajator pentru cei care intentioneaza sa se listeze. Este din pacate un risc si per global dauneaza pietei, incepi sa intelegi si de ce anumite companii sunt tentate sa evite bursa. Relatia majoritar-minoritar este una in dublu sens si poate ca brokerii, ASF si BVB ar trebui sa isi orienteze eforturile educationale si poate nu doar educationale, inclusiv catre aceasta directie, nu doar catre a-si avertiza superior-paternal si public emitentii atunci cand fac neintentionat vreo greseala de forma. Si probabil ca se vor gasi si emitenti care sa sprijine astfel de demersuri.

Revenind la un ton mai optimist si la viitorul bursei in ansamblu – deosebit de importantă pentru credibilitatea acestei piețe este și evoluția companiilor listate, să ofere satisfacție investitorilor, rezultatele să fie bune și relația corect croită, toți acționarii vechi și noi sunt parteneri și trebuie să se trateze reciproc ca atare, subliniez acest lucru. Noi – mai ales ca deschizatori de drum pe piata AeRO – am simtit o responsabilitate si ma bucur ca am reusit sa ne achitam cu succes de ea.

 

Listarea se poate dovedi o miscare potrivita pentru o companie, la momentul potrivit. Insa, asa cum am mai declarat – a fi listat la bursă vine cu avantaje și dezavantaje, în funcție și de momentul în care se află compania, de strategia și de obiectivele ei, iar lucrurile trebuie judecate și contextual, de aceea este nevoie și de flexibilitate.

Dar pana la urma este și dezvoltarea bursei un proces de durată, un demers important pentru România, la care suntem onorați că am putut și noi să contribuim, reciproc avantajos, într-un moment atât de relevant.

 


 

Nota redactiei: Sameday Courier a realizat in 2015 o cifra de afaceri de 8,6 milioane de RON si un profit net de 0,46 mil RON, iar pe primul semestru 2016 a avut cifra de afaceri de 6 milioane RON si profit net de 0,9 milioane RON. La pretul de delistare oferit actionarilor minoritari, capitalizarea companiei a fost de 10 milioane RON.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.