PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

Cum s-a miscat bursa americana in primul an de presedintie republicana, respectiv democrata?

De la momentul castigarii alegerilor de catre Donald Trump, indicele american S&P 500 a avut o crestere de 1,2% (intervalul 9 – 11 noiembrie), iar Dow Jones Industrial Average a inregistrat un +2,8%. Sectoarele financiar si cel farmaceutic au beneficiat cel mai mult de crestere, in conditiile in care investitorii anticipeaza un regim mai favorabil pentru aceste domenii sub administratia republicana.

In cele ce urmeaza prezentam cum s-a comportat indicele S&P 500 din momentul preluarii mandatului de catre noul presedinte. Conform uzantelor, presedintele ales Donald Trump isi intra in atributii incepand cu 20 ianuarie 2017.

 

Cum s-au comportat pietele in primele 3 luni, respectiv 12 luni de presedintie republicana?

usstockmarket_republicanpresidents_3months

 

 

La 3 luni distanta de la preluarea mandatului de catre un presedinte republican, respectiv in intervalul 20 ianuarie – 20 aprilie a primului an, bursa americana inregistra de la -8,8% pana la +5,3% randament, media fiind de -1,07%. In 3 cazuri s-au inregistrat randamente pozitive, iar in celelalte 3 randamente negative, in ultimii 63 de ani (Eisenhower si-a inceput mandatul in 1953).

 

usstockmarket_republicanpresidents_12months

Dupa 12 luni de administratie republicana, pietele au evoluat intr-un interval de la +23,1% pana la -21,4%, media fiind de -0,6%. Si pe acest interval de timp s-au inregistrat 3 randamente pozitive si 3 negative.

 

Cum au evoluat pietele in primele 3 si primele 12 luni ale unei administratii democrate?

usstockmarket_democratpresidents_3months

 

In 4 cazuri din ultimele 6 preluari de mandat de catre democrati, randamentul pietelor a fost unul pozitiv in primele 3 luni, iar in celelalte 2 cazuri, negativ. Media randamentului pe primele 3 luni a fost 2,1%

 

usstockmarket_democratpresidents_12months

 

La 12 luni de la preluarea mandatului de catre presedintii democrati, pietele aveau un randament pozitiv in 5 din cele 6 cazuri, iar doar in mandatul Carter au inregistrat scaderi dupa primul an.

Randamentul mediu a fost de 12,7% in aceste prime 12 luni de presedintie democrata.

 

Concluzie:

Desigur, fiecare situatie trebuie analizata in functie de contextul economic de la acel moment, insa privite in ansamblu, istoria arata faptul ca in primul an de mandat al unui presedinte republican, sansele sunt egale ca piata sa inregistreze cresteri sau scaderi. Mandatele democrate au debutat cu plusuri pentru piete in primul an in peste 80% din cazuri.

Asadar, pana la data de 20 ianuarie 2017, pietele se vor repozitiona corespunzator asteptarilor date de schimbarile de politici economice promise de Donald Trump, iar anul viitor pare a se anunta a fi unul extrem de volatil pentru burse, similar lui 2016.

 

Sursa graficelor redate in acest articol poate fi consultata aici

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.