PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, FINANTE PERSONALE, Start-Up & Angels, Antreprenoriat, Start-Upuri

Conferinta Business Angels Romania: „Investment Opportunities for European Emerging Markets”

Foto_BusinessAngelsRomaniaBusiness Angels Romania a organizat luni – miercuri, 2 – 4 noiembrie 2015, Conferinta „Investment Opportunities for European Emerging Markets”, eveniment care si-a propus sa stranga laolalta reprezentanti ai comunitatii de ‘Angel Investors’ din Romania.

Cuvantul de deschidere a fost al invitatei speciale, Candace Johnson – Presedinte European Business Angels Network, domnia sa accentuand importanta pe care o capata investitiile din partea ‘angel investors’ inclusiv la nivel european, acestea totalizand peste 5 miliarde de euro in ultimii ani.

In Romania, comunitatea Business Angels nu este inca foarte larga, insa exista cateva exemple relevante de programe care aduc in fata investitorilor afaceri investibile. Unul dintre acestea este „Start & Grow” condus de Daniel Tiganila (startups.ro); anul trecut, in urma trierilor si monitorizarilor afacerilor timp de mai multe luni, cateva business-uri au castigat finantare din partea unui grup de investitori. Un exemplu este Benefitonline.ro, platforma de beneficii pentru angajati, care lasa la alegerea acestora ce tip de pachete sa aleaga companiile pentru ei, comparativ cu modelul raspandit in care compania ofera o singura varianta pentru angajati.

Stelian Bogza, cofondator al afacerii: „Nu e o reteta, dar in cazul nostru, investitorii au fost atrasi de scalabilitatea afacerii noastre, de echipa si de optimismul nostru”. Daniel Tiganila: „I-am vazut determinati, dupa ce au sustinut pitch-ul i-am urmarit 6 luni in actiune, consecventa lor a contat si conteaza.” Benefitonline.ro estimeaza pentru acest an ca se vor contracta servicii de 1 milion de euro prin intermediul platformei lor, iar pentru anii urmatori tintesc 4 milioane de euro.

Varujan Pambuccian – profesor de matematica, informatica si politician – accentueaza nevoia romanilor care dezvolta produse IT de a se promova in pietele tinta. „Noi suntem doar niste foarte buni programatori, concepem produsele si serviciile in IT dar nu stim sa ne vindem, nu avem capabilitati de management si de marketing. Trebuie sa facem networking in pietele mari, tinta.”

Romania are deja o politica de stimulare in IT, prin neimpozitarea salariilor in acest sector. „Fiecare 1 leu care nu este luat impozit pe salariu, aduce ca efect 15 lei in economie. Este o investitie foarte buna facuta de statul roman” a subliniat Pambuccian, care atrage atentia de asemenea: „Concomitent s-a mai intamplat insa ceva, odata cu aceasta facilitate. Am fost invadati de ‘outsourcing’ din afara; chiar daca el devine mai sofisticat in timp, este nevoie ca si noi sa dezvoltam si sa completam, pana la marketing si vanzare, produsele noastre proprii, marcile noastre proprii”.

Bianca Dancila – Fondatoare a agentiei GripADs a subliniat cateva dintre greselile start-up-urilor, una dintre acestea fiind neacordarea importantei cuvenite marketingului si networking-ului. „Nu am timp sa ma promovez si sa fac networking, cine vrea, ma poate gasi pe site” – sintetizeaza Bianca abordarea pe care o intalneste de multe ori in piata. Inainte de a-si deschide propria agentie, cel mai cunoscut proiect al ei a fost cresterea site-ului tocmai.ro pana pe locul 1 la categoria sa, business-ul fiind ulterior integrat in olx.ro.

Bursa de Valori Bucuresti a venit de anul acesta in sprijinul afacerilor aflate in primele stadii de finantare, prin lansarea pietei AeRO pe care sunt deja cotate 4 companii noi, exceptand cele ‘importate’ de pe fostul Rasdaq. Marcin Wojcicki – Director in cadrul BVB: „Intr-un an de zile, am avut circa 400 de intalniri 1-la-1 cu antreprenori pentru a promova listarea lor pe AeRO. 4 emitenti au venit la cota, iar inca 7 sunt in pipeline, in diverse stadii ale procesului.”

Cristi Logofatu – CFO al Bittnet Systems, a ilustrat cazul companiei sale, listata pe AeRO. „A fost un pas natural in dezvoltarea companiei. Inca de cand am avut primul profit acum cativa ani, noi l-am capitalizat si ne-am transformat in SA, pentru a ne pregati sa iesim pe bursa la un moment dat. Nu avem probleme cu a fi transparenti si auditati.” Inainte de listarea la bursa, Bittnet a beneficiat de aportul unui Business Angel in anul 2011, iar la inceputul acestui an de infuzia de capital de 200.000 EUR din partea Carpathia Capital – fond de investitii polonez. „Ne-a placut viziunea pe termen lung a companiei”, a spus Piotr Bialowas, vicepresedinte INC, societatea de consultanta din acelasi grup cu fondul Carpathia Capital.

Sergiu Negut a oferit perspectiva unui business angel in general, dar si a sa in mod particular, cand vine vorba de a pune bani ‘in afacerea si in ideea altuia’.

„Exista trei categorii de angel investors: o prima categorie sunt cei care roiesc in jurul hub-urilor si sunt dispusi sa puna cateva mii de euro intr-o idee, care poate va prinde contur si va fi viabila. O a doua categorie, sunt cei care investesc in afaceri care au macar un MVP (‘minimum viable product’) si dobandesc niste procente din acea afacere. Eu sunt din categoria celor care investesc in afaceri care produc deja venituri si cash si sunt aproape de breakeven. De ce? Pentru ca vreau sa-mi diminuez riscul unui interval de timp prea mare pana cand afacerea devine profitabila, asta daca va deveni profitabila. Imi diminuez riscul de a pierde banii, si eu si antreprenorul.

Pot sprijini cu sugestii, cu recomandari, cu networking afacerile sa creasca. Dar ele trebuie sa functioneze si fara mine.”

„Daca un antreprenor vrea doar bani de la un Business Angel, sa nu se duca la el. Exista si alte variante, daca vrea doar bani – de pilda bani gratis de la Guvern   (n.n. – aparent gratis, ei avand un risc birocratic mare). Un business angel vine si cu altceva, cu un knowledge, cu o experienta”, a mai spus Sergiu.

Care sunt provocarile care pot aparea pe parcursul relatiei cu un antreprenor, chiar daca la inceput a existat si continua sa existe acea ‘chimie’ cu echipa:

 „de multe ori antreprenorul e haotic, vrea de toate. Trebuie sa convenim o structura si un focus”

– „multi au tendinta de a se inconjura de juniori in echipa lor. Un moment important este cand ii spun antreprenorului ‘hai sa angajam un Senior cu 2.500 EUR/luna, in loc de 2.500 RON/luna’ . „

– „un alt moment de provocare este atunci cand antreprenorul cade cu picioarele pe pamant, in teritoriul real si spune ‘nu pot sa cresc compania mai departe’. Atunci trebuie venit cu solutii din exterior si cu seniori in domeniul respectiv.”

 

Peter Barta – CEO al Fundatiei Post-Privatizare si implicat in elaborarea legislatiei privind investitorii individuali, sau business angels, remarca principalele minusuri in cum a fost conturata legea:

„Conditiile pentru a fi Business Angel nu sunt suficient de puternice. Am fi tentati sa credem ca oricine are niste bani poate fi Business Angel, ceea ce este fals. Ticketul minim (n.red. valoarea minima a investitiei) este foarte jos in Romania, la 3.000 EUR. In alte tari vorbim de zeci de mii de euro, iar de asemenea, investitorul respectiv trebuie sa aiba o valoare a activelor sale nete. In Statele Unite, minim 250.000 USD. De asemenea, ar trebui instituita o scoala pentru Business Angels, pentru ca una este sa evaluezi un start-up si alta o afacere care deja produce venituri, profituri si are o anumita stabilitate.” Peter a accentuat nevoia incurajarii asumarii acestor riscuri de catre investitorii individuali, prin masuri de sprijin fiscal. In acest sens, el citeaza exemplul Portugaliei, care in ultimii ani a instituit o schema de deducere intr-o anumita proportie a pierderilor din astfel de plasamente in afaceri incipiente, stimuland acest segment de finantare.

A doua zi a Conferintei a fost dedicata ‘pitch’-urilor sustinute de antreprenori, din domeniul IT&C, sesiunile fiind desfasurate la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele, iar ultima zi a fost pentru vizitarea unor obiective turistice din Bucuresti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.