PIETE FINANCIARE, Piata de Capital - BVB

BVB – cel mai bun randament in primul trimestru. Pe bursa americana, investitorii includ deja asteptarile privind scaderea impozitelor aplicabile corporatiilor (VIDEO)

 

Bursa de Valori Bucuresti a oferit in primul trimestru din 2017 cel mai bun randament din anul 2011 incoace, indicele principal BET crescand cu aproape 15%. Cele mai mari companii de la Bursa ofera un randament mediu al dividendelor de 6,9%, plasand BVB intre cele mai atractive piete din Europa.

Cristian Tudorescu (Managing Partner Explore Asset Management) si Diana Florescu discuta la XTB TV despre evolutiile si riscurile de pe piata interna si de pe pietele internationale de capital. Cateva idei principale care se desprind:

  • piata de la Bucuresti a continuat evolutia pozitiva din ultimii ani; avem o continuitate data de un context macroeconomic bun pentru Romania, prin comparatie cu alte tari din regiune;
  • tendinta companiilor de stat cotate la bursa de a oferi dividende foarte mari implica un risc pe termen mai lung, deoarece astfel este afectata capacitatea lor investitionala in perspectiva anilor urmatori;
  • BVB se apropie din ce in ce mai mult de companiile antreprenoriale romanesti, iar antreprenorii se apropie si ei de ideea de bursa, ca varianta de evaluare si de finantare a afacerilor lor. Dupa listarea Medlife din decembrie 2016, piata se pregateste pentru listarea DIGI Communications (RCS-RDS), estimata pentru luna Mai a acestui an;
  • pe plan extern: Investitorii si analistii de pe piata americana includ deja in asteptari un profit al companiilor cu 22% mai mare in 2018 fata de anul 2016. Principalul factor asteptat este coborarea ratei de impozitare aplicabile acestora, promisiune facuta de Donald Trump inca din campania electorala. Desigur, o amanare a implementarii acestei promisiuni ar putea afecta pietele internationale de capital.
  • Europa se pregateste de alegerile din Franta, unde Emmanuel Macron si Marine Le Pen sunt favoritii pentru a trece in turul al doilea, iar Macron are sanse de a deveni noul Presedinte al Frantei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.