ANALIZE SECTORIALE, Banci & BNR

Jumătate dintre bănci anticipează consolidarea sistemului bancar în următorul an

Jumătate dintre băncile prezente în România anticipează o consolidare de anvergură medie și mare a industriei bancare în anul următor, similară cu anul 2015, potrivit sondajului „Barometrul bancar” realizat de Asociația Română a Băncilor (ARB) în parteneriat cu EY Romania, informează Mediafax.

În următorii trei ani, 90% dintre bănci anticipează consolidarea medie a sistemului, în timp ce un procent de 30% se așteptă la o consolidare de mare anvergură, comparativ cu 40% anul precedent. “Sistemul bancar românesc și-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluțiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menținerea rezilienței acestuia și atrag atenția asupra potențialelor riscuri induse de o legislație care se abate de la abordarea europeană”, a spus Sergiu Oprescu, președinte al consiliului director al ARB.

Creditarea și inițiativele de a promova creșterea reprezintă principalele activități în care băncile manifestă un interes crescut în perioada următoare. “E încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achiziționarea de active față de numai 32% în 2015. În același timp interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci fiind interesate față de 59% în 2015. A crescut semnificativ interesul pentru parteneriate și alte forme de asociere la 45% față de sub 15% în anii anteriori”, a menționat Gelu Gherghescu, partener și leader financial services al EY Romania.

Potrivit sondajului, băncile se așteaptă ca politicile de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul construcțiilor și mai relaxate pentru sectoarele din IT, sănătate și pentru sectorul IMM-urilor.

“Băncile se așteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul construcții, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), sănătate (56% față de 40% în 2015) și în ce privește segmentul IMM-urilor (70% în comparație cu 53% anul anterior)”, se specifică în analiza sondajului. Așteptările pentru evoluția afacerilor în retail sunt afectate de legea privind darea în plată, doar 60% așteptându-se la o evoluție bună față de peste 80% în 2015.

Astfel, băncile prevăd o evoluție similară cu 2015 a cererii pentru creditele de consum și economisire, dar sunt pesimiste în privința cererii de credite imobiliare și ipotecare, 40% din bancheri așteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare față de 5% în 2015.

O evoluție similară a avut loc în privința politicilor de creditare unde se înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare față de 17% anul anterior. Această evoluție a apetitului băncilor în privința creditelor imobiliare este în linie cu așteptările băncilor privind evoluția prețurilor locuințelor, 95% dintre bănci așteptându-se ca legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

Doar 25% dintre bănci iau în considerare emiterea de obligațiuni ipotecare în următoarele 12 luni. Aproximativ 70% din bănci estimează să mențină sau să crească ușor numărul de angajați față de numai 45% în 2015.

Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne la nivelul anului 2015 sau vor crește ușor, doar 5% din bănci așteptându-se la o scădere. Asemănător anului anterior, primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% față de 86% în 2015) și riscul reputațional (85%, cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în 2015).

Barometrul bancar este un instrument de informare al bancherilor cu privire la așteptările și previziunile conducerilor băncilor din sistem în privința mediului economic, legislativ și de afaceri respectiv implicațiilor asupra băncilor pe care le conduc. La ediția din acest an a sondajului au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de aproximativ 90%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.