Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Finantari UE & Granturi, M&A & VentureCapital & Private Equity

Eximbank preia Banca Românească de la National Bank of Greece și intra în Top 10

Eximbank a anunțat pe 20 iunie 2019 că EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. În urma acestei tranzacții, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.

Ca urmare a finalizării acestei tranzacții, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

Sursa foto: Eximbank

Banca Națională a Greciei a fost obligată să vândă Banca Românească din cauza unor probleme pe piața internă și nu a reușit să închidă o tranzacție cu OTP Bank anul trecut din cauza opoziției băncii centrale române (BNR).

Eximbank a bătut cu oferta sa celălalt ofertant – fondul american de private equity J.C. Flowers – care deja deține First Bank România (fosta Piraeus România) și recent a achiziționat și Leumi România de la foștii săi proprietari israelieni.

Conform Business Review, guvernul român a anunțat în luna mai 2019 că intenționează să creeze o nouă bancă de stat cu bani UE, care să sprijine absorbția fondurilor europene și să finanțeze IMM-urile locale.

Nu este încă clar care este sensul creării acestei noi bănci de stat, deoarece guvernul deține deja două bănci locale – CEC Bank și Eximbank.

Noua bancă, numită Banca Națională de Dezvoltare, se află încă într-o fază incipientă, în timp ce guvernul pregătește lansarea studiului de fezabilitate.

Prea multe companii de stat

Din studiul „De la creșteri inegale la dezvoltare incluzivă”, lansat anul trecut de Banca Mondială, concluzionează: cota mare a companiilor de stat din România, în comparație cu alte țări, afectează dezvoltarea țării.

Companiile de stat din România sunt mai puțin productive decât cele private, iar faptul că firmele private achiziționează produse și servicii de la companiile de stat afectează eficiența în sectorul privat, potrivit Băncii Mondiale.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.