Telecom & IT-C & Online, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Banci & BNR

Christine Lagarde de la FMI avertizează în privința perturbărilor din partea Fintech-urilor

Sursa: DW

Modelul de afaceri al băncilor și companiilor de asigurări este sub amenințare, deoarece creșterea furnizorilor de servicii și startup-urilor („fintechs”) oferă clienților acces mai ușor și mai intuitiv la serviciile financiare, scrie DeutscheWelle.

Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) – și deja nominalizată drept viitoarea șefă a Băncii Centrale Europene (nota EconomicZoom), a avertizat de curând că utilizarea din ce în ce mai mare a big data și a inteligenței artificiale de către giganții tehnologici provoacă deja perturbări ale sistemului financiar global.

O perturbare semnificativă a peisajului financiar va veni cel mai probabil din partea marilor firme de tehnologie, care își vor folosi bazele enorme de clienți și buzunarele adânci pentru a oferi produse financiare bazate pe big data și inteligență artificială„, a spus Lagarde la un simpozion privind tehnologia financiară (fintech) în perioada Summit-ului liderilor financiari din G20, care a avut loc luna trecută la Fukuoka, Japonia.

Ca factor pozitiv – creșterea rapidă a firmelor fintech a promovat accesul la sisteme de plată și decontare ieftine pentru grupurile cu venituri mici din țările în curs de dezvoltare, unde rețelele bancare tradiționale sunt rare.

Factorii de decizie la nivel mondial se tem de dominanța din ce în ce mai mare a fintechs în ceea ce privește plățile mobile, deoarece regândesc modalitățile de reglementare a sistemului bancar. Ei se tem că stabilitatea întregului sistem economic ar putea fi în pericol, întrucât fintech-urile amenință că vor perturba industria financiară veche.

Unul din startup-uri este Stripe care oferă servicii pentru procesarea plăților către Amazon și Microsoft. Compania americană lansată în 2011 ar putea valora 22,5 miliarde de dolari (19,8 miliarde de euro), conform unor evaluări ale pieței private citate de Bloomberg. Anul trecut, Stripe a anunțat produse noi, inclusiv tehnologie pentru emiterea de carduri de credit, software point-of-sale și o platformă de facturare pentru întreprinderile bazate pe abonări.

Dominanța Fintech

FMI solicită liderilor mondiali să ia mai multe măsuri pentru a aborda utilizarea sporită a fintech-urilor, ceea ce, prin controlul sistemelor de plăți și decontare, ar putea face vulnerabile rețelele financiare internaționale.

„Aceasta reprezintă o provocare sistematică unică pentru stabilitatea și eficiența financiară, și una pe care sper că o vom putea discuta în timpul G20, și căreia să ne adresăm într-o manieră cooperativă și consecventă”, a spus Lagarde.

Șeful FMI a mai spus că prezența gigantilor tehnologici în China reprezintă o provocare mare în această privință.

În ultimii cinci ani, creșterea tehnologiei în China a avut un mare succes și a permis milioane de noi participanți să beneficieze de accesul la produse financiare și de crearea de locuri de muncă de înaltă calitate„, a spus ea.

„Dar a dus, de asemenea, la doar 2 firme care controlează mai mult de 90% din piața de plăți mobile„, a adăugat Lagarde.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.