Finante & Servicii Profesionale, Piata Monetara, Banci & BNR

BNR majorează cu 100.000 de euro plafonul de garantare la mai multe categorii de depozite bancare

Anumite categorii speciale de depozite beneficiază de un plafon de garantare suplimentar, iar Banca Națională a României (BNR) a definit aceste categorii, stabilind suplimentarea cu 100.000 de euro a plafoanelor respective, a anunțat joi banca centrală, conform Mediafax.

Plafonul suplimentar „va fi aplicat pe o perioadă de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituția în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit”, precizează BNR. Instituția are obligația de a stabili, reconsidera periodic și publica pe site-ul său oficial nivelul suplimentar al garantării.

Potrivit BNR, categoriile de depozite care beneficiază de schema de garantare a depozitelor suplimentar plafonului standard de acoperire de 100.000 de euro, echivalent lei, sunt:
a) depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;
b) depozitele rezultate ca urmare a apariției următoarelor evenimente: pensionarea, disponibilizarea, invaliditatea sau decesul deponentului;
c) depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune generate de infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

„BNR a stabilit nivelul suplimentar al garantării la valoarea de 100.000 de euro echivalent lei. Acesta este distinct de cel prevăzut la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 311/2015 și se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 311/2015, la determinarea compensației aferente acestora potrivit art. 63 din Legea nr. 311/2015”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Denumite majorări temporare ale soldurilor depozitelor (Temporary High Deposit Balances -THDB), prevederile se referă la depozitele în care, pentru o perioadă scurtă de timp, se află sume mari de bani rezultate în urma unor tranzacții imobiliare, moșteniri, despăgubiri, plata unor indemnizații de asigurare și altele. „Nivelul stabilit de BNR este cel mai scăzut din Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.