PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Banci & BNR

Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei, copia chineza a Bancii Mondiale, atrage Marea Britanie

BIIAMarea Britanie a virat 50 mld. de lire sterline, saptamana trecuta, in Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (BIIA), o copie „Made in China” a Bancii Mondiale, creandu-si astfel avantajul primului venit. Regatul Unit este, astfel, prima tara din grupul G-8 care sustine initiativa chineza.

Primul pas facut de Marea Britanie a fost comentat la Casa Alba drept o miscare usor de anticipat, care se inscrie in trendul general al politicii adoptate de britanici fata de China in ultima perioada, dupa cum noteaza Financial Times.

Cert este ca Marea Britanie a castigat, cu aceasta ocazie, avantajul primului venit, Regatul Unit fiind prima tara din grupul G-8 care sustine initiativa chineza. Oficial, ministrii cabinetului lui David Cameron au folosit scuza timpului scurt pana la alegerile din mai, dar in spate sta si interesul Marii Britanii de a deveni una din tarile care vor beneficia de pe urma investitiilor chineze.

Cat priveste reactia Statelor Unite, unul dintre oficialii britanici crede ca privirea piezisa aruncata de americani la miscarea facuta de guvernul londonez nu este decat o poveste precum cea din fabula cu vulpea si strugurii acri. „Ei nu ar fi reusit sa obtina acordul Congresului nici daca ar fi vrut sa investeasca in BIIA”, a declarat acesta. Un comunicat al Trezoreriei americane emis recent arata ca se simte nevoia reluarii investitiilor in infrastructura pe tot globul, dar ca acest deziderat nu trebuie sa duca la abdicarea de la anumite reguli adoptate la nivel international. „Noua institutie trebuie sa adopte standardele inalte construite in timp de comunitatea internationala, iar membrii sai ar trebui sa insiste pentru acest lucru”, se mentioneaza in comunicat.

La presiunea Washingtonului, Australia, un alt aliat al Statelor Unite din zona Asia-Pacific, a refuzat initial oferta venita din parte Chinei, dar acum anunta ca isi va regandi pozitia.

Neoficial, surse din mediul bancar din Statele Unite si Australia sustin ca Marea Britanie a actionat manata de un impuls dictat strict de ratiuni comerciale, fara sa ia in calcul implicatiile geopolitice pentru intreaga regiune Asia-Pacific.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.