PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat

Antreprenorii cu afaceri listabile iau în calcul din ce în ce mai mult Bursa de Valori București

Autor: Cristian Tudorescu

 

Până acum doi ani, piața de capital se învârtea într-un cerc vicios în ce privește venirea companiilor private pe bursă. Unele percepții deveniseră prejudecăți larg răspândite: „piața românească este subdezvoltată și nu poate atrage companii mari”, „nu există investitori pentru companii mici și medii”, „antreprenorii au întotdeauna pretenții exagerate când vine vorba de evaluarea business-ului lor”.

Nu susțin că s-a ieșit complet din acest cerc, dar exemplele din ultimii 2 ani arată că există atât antreprenori care iau în calcul listarea la bursă, cât și investitori pentru diversele tipuri de companii private.

In ordine cronologică:

– mai întâi am avut restart-ul dat pieței AeRO. Segmentul acesta a acomodat companii cu capitalizari bursiere între 1 – 5 milioane de euro (limită impusă este minim 250.000 euro) și cifre de afaceri de cateva milioane de euro. Investitorii mici, iar apoi cei medii, au început să cunoască din ce în ce mai bine acești emitenți. Sunt acei investitori care vor să-și diversifice portofoliul dincolo de companiile mult mai cunoscute și mai stabile de pe piața principală a BVB. Spectrul rentabilitate vs. risc a fost oarecum în linie cu așteptările: din 5 listări de acțiuni ale unor companii antreprenoriale românești pe AeRO, 4 emitenți au oferit randamente cumulate de peste 40% în cei 2 ani (Sameday Courier – delistată între timp, Bittnet Systems, Life is Hard din Cluj, Ascendia), iar unul a constituit un eșec (Chronos Courier).

– avem și companii antreprenoriale care s-au împrumutat prin intermediul emisiunilor de obligațiuni, atât pe piața principală, cât și pe segmentul alternativ: Vrancart Adjud cu o emisiune recentă de 8 milioane de euro, Imocredit IFN, GoodPeople SA (brandul FruFru), Bittnet Systems, Capital Fleet Services și Advanced Retail Systems.

– mult timp s-a spus că lipsesc companiile lider de piață. Acum avem Medlife, liderul pieței de servicii medicale private și Digi Communications, liderul de servicii TV prin cablu în România.

– deși investitorii se pot raporta mai ușor la o companie care livreaza produse sau servicii către consumatori, ei nu neglijează nici companiile din industrie, dacă acestea sunt performante. Ca dovadă, AAGES Târgu-Mureș, cu o capitalizare de 8 milioane de euro, a găsit în mai puțin de 2 zile investitori pentru pachetul pus la vânzare, de peste 1 milion de euro.

 

Cum arată compania care să vină pe Bursa de Valori București?

Se desprinde un anumit profil al companiei care se pretează la a fi listată pe BVB. Incă nu suntem în stadiul în care investitorii să identifice și să finanțeze business-uri care promit profituri peste câțiva ani, eventual cu o probabilitate semnificativă de a rata obiectivul. De aceea, UiPath – dezvoltator de software de robotizare, care atrage 30 de milioane de euro de la investitori internaționali, va prefera oricând un alt traseu de creștere. Probabil nici VectorWatch, cu perspective riscante încă de la început, iar între timp înglobat în FitBit, nu și-ar fi găsit o finanțare optimă prin Bursa de Valori.

 

Cele 4 elemente de mai jos se regăsesc la mai toate listările observate în ultimii ani pe Bursa de Valori București.

1) Compania are profit net sustenabil, cu perspective de creștere. Deja un business care a demonstrat că are rezultat net pozitiv pentru câțiva ani la rând diminuează riscul unei pierderi de valoare în viitor, a unei pierderi din capitalul investit. Nu avem un ecosistem care să finanțeze prin bursă business-uri care încă nu au trecut pe profit, așa cum în SUA s-au găsit investitori la listarea Facebook (2013) atunci când avea pierderi, sau mai recent pentru SnapChat. De asemenea, importante sunt și perspectivele de creștere a profitului în următorii ani.

2) Echilibrul între „equity” și datorii. Multe afaceri antreprenoriale au o problemă de solvabilitate în fața finanțatorilor, oricare ar fi aceștia. Atunci când capitalurile proprii (incluzând aici și creditele de la acționari) reprezintă foarte puțin din întregul bilanț, această afacere nu este foarte atractivă pentru investitorii la bursă. Singurul contra-exemplu recent ar putea fi chiar Digi Communications, care a venit către piață cu capitaluri proprii foarte mici în bilanț, în urma acordării unor dividende excepționale înainte de listare. Insă acest business, dacă va avea profiturile nete așteptate de investitori, și-ar putea reechilibra bilanțul în timp.

3) De regulă, antreprenorii sunt și ei investitori la bursă. Am observat că mai toți antreprenorii care și-au adus afacerile către bursă în ultimii 2 ani, sunt la rândul lor investitori. Astfel, ei știu și cum este de partea cealalta a mesei, ce ar aștepta viitorii investitori de la business-urile lor. Antreprenorul care este și investitor înseamnă ca a acordat încredere și altor afaceri în care și-a plasat banii, iar la rândul lui așteaptă încrederea din partea viitorilor parteneri în afacerea sa. Mai semnifică și faptul că are o gândire financiară mai bine calibrată, care se va reflecta și în gestiunea afacerii sale, cu care vine catre bursă.

4) Antreprenorii fondatori rămân alături de companie pentru câțiva ani. De regulă, se afirmă explicit la momentul venirii pe piață faptul că fondatorii nu vor vinde din acțiuni pe un anumit orizont de timp. De aceea, afaceri în care fondatorul vrea sa iasă complet din acționariat nu se pretează unei listări pe bursă.

Desigur, criteriile de mai sus se pot flexibiliza în timp. Probabil vom avea, în următorii ani, momentul în care o companie încă neprofitabilă, sau care a trecut de puțin timp pe rezultat pozitiv, se va putea lista la BVB, cu condiția să aibă o bună notorietate și o strategie clară și sustenabilă, pentru a convinge investitorii.

 


Nota: Acest comentariu a fost publicat initial pe portalul InvestingRomania.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.