MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, Politici Industriale

Tehnologizare, digitalizare, robotizare: singurul mix care ne poate păstra pe hărțile economice

Autor: Victor Bratu , Alexandra Pele– Cursdeguvernare.ro

Nu există viitor fără Industria 4.0, iar statele care ignoră această realitate nu vor zăbovi prea mult pe hărțile economice. Există, în România, oameni lucizi care chiar fac lucruri în acest sens: dar fără o strategie națională, care să se transforme în politici publice concrete, prăpastia dintre noi și celelalte economii se adâncește.

Iar lucruri chiar se fac – o dovedesc prezentările speakerilor de la conferința organizată luni de cursdeguvernare.ro, cu sprijinul Universității Politehnice București și sub Patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

”Degeba îi urmăm pe ceilalți, trebuie să facem noi pașii noștri înainte, altfel, vom implementa târziu și încet ceea ce fac ceilalți” ;

”Nu vreau să mai aud de Ministerul Economiei, ci de Ministerul Economiei digitale: e singura șansă să ținem pasul și să contăm”:

Sunt două dintre ideile formulate de speakerii evenimentului, iar ele rezumă necesitatea unui plan național care să pună în valoare potențialul și oportunitățile locale.

Notă: Ca o ironie a sorții, în intervalul de timp în care s-a desfășurat conferința, siteul ANAF a picat, a doua oară într-o săptămână. Chiar în ziua în care companiile își depuneau bilanturile lunare.

***

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica: Din păcate, problema Cercetării nu se numără printre obiectivele președinției române la Consiliul UE

În cuvântul de deschidere, Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice București, a descris contextul dezbaterii, precizând că România traversează o ”adevărată criză a forței de muncă”.

”Avertizăm despre asta de 15 ani, văd că în sfârșit au sesizat și alții această criză. Suntem într-un dezechilibru de foarte mulți ani, repet: matematica, fizica, chimia, ingineria, sunt domenii văduvite de mulți ani. România investeste mult în cei care vorbesc, numără și îi judecă pe cei care fac și mai puțin în cei care fac. Vorbim de economie dar ne uităm, ne preocupăm, prea puțin la resursa umană. Dacă nu facem asta, nu putem vorbi de nimic. Dacă nu înțelegem actuala problemă majoră pe care o are România nu putem vorbi de transformarea economiei române”, a spus rectorul Universității Politehnice din București.

Mihnea Costoiu a menționat și bunul parteneriat pe care instituția îl are cu mediul privat: ”La noi vin companii cu mesajul următor: hai să dezvoltăm proiecte împreună. Fac și facem asta din dorința de a duce industria către acest țel- 4.0. Toți spunem că ne trebuie investiții în cercetare, să dezvoltăm România, să menținem Europa ca lider în conținut. Această luptă e ușor inegală, dacă ne uităm ce se întâmplă în Asia sau în SUA.”

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.