MACROECONOMIE, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills, Piata de Capital - BVB, Banci & BNR

„Stagnarea seculară”: Investitorii globali caută cu disperare titlurile de stat

Autor: Adrian N. Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Circa 16.000 de miliarde de dolari de obligațiuni de stat și corporatiste emise în toată lumea își recompensează investitorii cu randamente negative.

Cauza este cererea foarte mare, stârnită de îngrijorarea privind perspectivele economiilor.

Volumul obligațiunilor „nerentabile” altfel decât dacă, eventual, sunt  plasamente mai sigure decât acțiunile, a crescut cu 3 trilioane față de începutul lunii Iulie.

Harta randamentelor negative s-a extins la titlurile de stat ale 15 economii relevante ale lumii și pe scadențe care au ajuns la 30 de ani la patru dintre ele, potrivit unei statistici Refinitiv citată de Reuters.

Randamentul obligaţiunilor este raportul dintre dobânda promisă de emitent şi preţul plătit de investitori pentru titlul respectiv.

O creştere accentuată a preţului plătit de investitori micşorează randamentul până sub zero, dacă preţul este mai mare decât valoarea nominală a titlului.

Titlurile României sunt atractive: randamente mari, din cauza dezechilibrelor interne

Antrenate de tendința „disperată” de creștere a cererii investitorilor de titluri de stat, au scăzut și randamentele la titlurile de stat românești cu maturitatea de referință pe 10 ani.

Marile dezechilibre financiare ale României (deficite record – comerciale, de cont curent și bugetar în fapt) o feresc de „grija” că ar putea putea plăti mai puţin decât a împrumutat, dar nu și de grija volatilității atractivității titlurilor sale.

Randamentele româneşti pe 10 ani au scăzut și ele, dar numai până spre 4%, după care au corectat în sus și au ajuns la 4,125%.

În fapt, România are o problemă fundamentală și mai mare, exprimată de scăderea înșelătoare a randamentelor.

Fluxul de valută care va intra în ţară,  pentru a cumpăra titluri de stat în lei, din cauza atractivităţii lor temporare, va pleca şi mai repede, dezechilibrând şi leul.

Singurul avantaj ar fi că Banca Naţională ar cumpăra euro mai ieftin, ca să aibă pentru vremurile grele care vor veni din exterior şi vor fi şi mai grele din cauza dezechilibrelor interne, potrivit celui mai recent focus de piaţă lunar al BCR, publicat de Erste Group Research.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.