MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Buget & Finantare Deficit, Balanta de Plati & Politica Valutara, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Stabilitatea financiară – Guvernatorul BNR: Care e problema cea mare. În 3 ani s-a „stricat ce s-a făcut bun în anii anteriori”

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Principalul risc risc sistemic asupra stabilităţii financiare este deteriorarea echilibrelor macroeconomice, cu deficitele externe în prim plan, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării primului Raportului privind stabilitatea financiară din 2019.

„Ritmul de creştere impresionant pe care l-a consemnat economia României şi care a contribuit la diminuarea decalajului faţă de media Uniunii Europene a fost însă asociat cu creşterea importantă a consumului, în dauna investiţiilor. Mai ales în dauna investiţiilor publice”, a amintit miercuri, guvernatorul BNR.

Prin raportul privind stabilitatea financiară a României, BNR „încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situației externe” pe două căi (menționate și cu alte ocazii):

  • măsuri fiscale „care să ne ajute să atingem MTO-ul” – spune Mugur Isărescu (MTO, ținta de deficit budefigetar pe termen mediu, a carui depășire a fost sancționată sever de Comisia Europeană).
  • accelerarea reformelor structurale, care să sporească înzestrarea cu factori de producţie.

„Acesta este fundamentul pe care se poate așeza o creștere economică sustenabilă. Susținem o creștere care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Mugur Isărescu.

Riscurile de instabilitate

Cele 5 riscuri la adresa stabilității financiare a României sunt:

  • Tensionarea echilibrelor macroeconomice interne – a devenit un risc sistemic ridicat faţă de decembrie 2018 şi este în creştere în perioada următoare;
  • Un risc nou este cel privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar – ridicat şi în creştere;
  • Deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente – rămâne un risc ridicat dar în stagnare;
  • Un alt risc nou este structura și costul finanțării deficitului de cont curent și a celui bugetar – moderat dar în creştere;
  • Riscul de nerambursare a creditelor contractate de firme și de populație (sectorul neguvernamental) a devenit redus şi este în stagnare.

Noile riscuri sistemice apărute le-au înlocuit în Top 5 pe cele referitoare la Brexit şi la piaţa imobiliară.

Singurul risc în scădere față de raportul precedent este riscul de nerambursare(proporţia de debitori performanți care riscă să intre în încetare de plăți în următoarele 12 luni).

Această îmbunătăţire vine însă pe seama creşterii avuţiei populaţiei, care s-ar putea dovedi înşelătoare, din cauza eroziunii în termeni reali.

„Avem această hartă a riscurilor. E bine că avem creştere economică, dar hai să vedem cum o obţinem şi cum putem să o menţinem, pentru că dacă continuăm cu această tendinţă mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecţie şi orice corecţie costă şi nu e plăcută, e dureroasă“, a declarat Mugur Isărescu.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.