MACROECONOMIE, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

România va începe exportul de gaze naturale spre Ungaria în decembrie, iar până în 2016 și în Bulgaria. În plan, Republica Moldova și Serbia

Potrivit unui plan de administrare al Transgaz, România şi Ungaria au convenit să realizeze toate investiţiile necesare pentru importul – exportul de gaze naturale prin conducta Arad-Szeged până în 2016, România începând totuși să exporte cantităţi reduse de gaze spre Ungaria în luna decembrie a acestui an.

Sursă: www.realitatea.net
Sursă: www.realitatea.net

Pentru atingerea capacităţii maxime de transport, adică a 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al României, prin această conductă sunt necesare investiţii de 120 milioane de euro.

„Având în vedere importanţa regională a proiectului, precum şi valoarea ridicată a investiţiei, proiectul a fost propus pe lista proiectelor de interes comun la nivelul UE, listă care va fi adoptată până la finele acestui an”, potrivit documentului citat.

Tot până în 2016 România intenţionează să finalizeze altă conductă de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse, o investiţie de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezintă partea Transgaz, având în plan conectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale și cu Republica Moldova şi cu Serbia.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.