MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Piata de Capital - BVB

Romania Investors Days: „Bucuresti ar putea deveni un hub de afaceri in Europa de Sud-Est” (partea I)

RoInvDays1Este una dintre concluziile exprimate in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului „Romania Investors Days”, organizat de Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) in perioada 24-25 septembrie, unde au fost puse sub lupa cele mai recente date macroeconomice, precum si perspectivele mediului de afaceri din Romania. Ideea centrala a fost aceea ca tara noastra este o reala oportunitate investitionala, prin urmare indemnul general a fost „Investiti in Romania!”

Scopul acestui eveniment a fost acela de a facilita contactul fata in fata intre investitori si principalele companii listate la BVB, iar speakerii s-au concentrat, cel putin in prima parte a conferintei, pe trei teme importante: economia Romaniei si trendurile macro-economice; urmatorii pasi pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania; perspective de crestere si investitii de succes. Cea de-a doua parte a evenimentului a fost consacrata discutiilor despre afaceri inovative, fiind invitati antreprenori interesati de listarea la bursa.

Toti speakerii primei parti au avut un ton comun, optimismul legat de evolutia economiei Romaniei. „Ne asteptam ca Romania sa se situeze printre tarile cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana”, a declarat Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania. Mai mult, acesta considera ca „Bucuresti ar putea deveni un hub de afaceri in Europa de Sud-Est”.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere proiectia privind avansul PIB-ului in Romania pentru 2015, de la 3,3% la 3,4%, potrivit prognozei preliminare din aceasta toamna. Pentru 2016, estimarea de crestere a PIB este de 4,1%.

Daca este sa vrobim despre riscul care ar putea dezechilibra economia, la acest moment, acesta este o crestere salariala in sectorul bugetar, in opinia lui Andrei Radulescu.

Luand in calcul aceeasi perspectiva de crestere economica, evaluarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca Romania ar putea atinge un nivel „decent” de convergenta reala pentru aderarea la zona euro, in 2022-2023, pastrand totodata elementele de convergenta nominala, a afirmat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, precizand insa ca decizia privind momentul aderarii la moneda unica europeana este una politica.

„Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim de convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil. Bineinteles, insa, ca decizia privind momentul cand vom adera va fi una politica, iar cea daca vom adera a fost deja luata de catre societatea romanesca”.

La intrebarea daca suntem pregatiti pengtru aderarea la zona euro, Bogdan Olteanu spune: „raspunsul este da, Romania se afla pe drumul spre aderarea la zona euro”. Acesta a mai afirmat ca tara noastra este una dintre putinele state din afara zonei euro care priveste cu optimism adoptarea monedei unice. Majoritatea politicienilor si reprezentantii elitei romanesti considera ca este vorba doar de a fi bine pregatiti pentru aderare, a subliniat viceguvernatorul BNR.

O imbunatatire a trend-ului de crestere, comparativ cu celelate tari din regiune, este remarcata si de Tim Murphy, din cadrul grupului Bloomberg care au pus fata in fata propriile date cu cele sustinute de analistii locali. Concentrat pe evolutia pietei de capital din Romania, analistul Bloomberg observa o crestere a capitalizarii de piata a BVB. „Indicele BVB in ceea ce priveste capitalizarea BVB este in crestere”, sustine Murphy fara a omite insa sa puncteze aspectele la care ar trebui sa se lucreze, precum piata obligatiunilor, care ar trebui sa creasca, cu exceptia obligatiunilor guvernamentale”. Totodata, „imprumuturile corporative arata o crestere negativa in Romania, fata de Cehia, de exemplu”, potrivit reprezentantului Bloomberg.

Ramanand in zona pietei de capital, fondurile de pensii private reprezinta cel mai mare investitor institutional local de la BVB, cu detineri de peste 800 milioane de euro, in 35 de companii romanesti listate la bursa, inclusiv companii strategice, de interes national. Fondurile de pensii deservesc circa 6,5 milioane de salariati romani, pentru care au adus rezultate investitionale remarcabile, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Companiile in care fondurile de pensii au investit cele mai mari sume pana in prezent sunt: Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz si Transelectrica. Datele au fost centralizate in baza informatiilor publicate de administratori.

Ponderea in volumele totale tranzactionate la BVB ale fondurilor de pensii este de 10%-15%, in conditiile in care 93% din investitii se fac pe piata locala. Si aceasta, nu neaparat din considerente legislative, ci „pentru ca activele locale sunt valoroase”, sustine Mugur Popescu, mebru APAPR si director de investitii al BCR Pensii.

„Indicele BET al BVB este cel mai defensiv, cu 68% investitii in sectoare defensive”, a mai spus Mugur Popescu, care a tinut sa precizeze, totodata, ca predictibilitatea este factorul esential pentru activitatea investitionala a fondurilor de pensii, altfel spus „cadrul politic este crucial pentru noi”.

Faptul ca economia a evoluat pozitiv in 2014, cu o crestere de 2,8% potrivit datelor Institutului National de Statistica, s-a reflectat si in evolutia pietei fondurilor mutuale din Romania, care a ajuns la active totale in valoare de 4,08 miliarde euro, la finalul anului trecut, cu cea mai mare crestere din Europa de 40%, potrivit declaratiei lui Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management. In acest context, fondurile administrate de Erste Asset Management au atins un nivel de 8,32 miliarde de lei, echivalentul a 1,85 miliarde de euro, si 130.000 de investitori, dominand piata romaneasca de profil.

Desi admite ca trend-ul de crestere economica se va mentine, Dragos Neacsu afirma ca este putin probabil ca Erste Asset Management sa mai atinga aceste ritmuri de crestere, cel putin in 2015. Cat priveste BVB, acesta a subliniat ca Bursa de la Bucuresti ramane inca o piata de tranzactionare scumpa si a pledat pentru scaderea comisioanelor de catre ASF, „pentru a putea sa ne dezvoltam impreuna pentru investitori”.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a lasat sa se inteleaga ca si el este preocupat de reducerea comisioanelor, atat in ceea ce priveste ASF cat si institutia pe care o conduce. O alta preocupare majora a sa este atragerea de cat mai multi investitori la BVB, inclusiv companii in vederea listarii. In luna mai 2015, capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la BVB, inclusiv a celor internationale, a depasit 150 miliarde de lei, circa 34 miliarde de euro, pentru prima data in istoria Bursei de la Bucuresti. Poate fi un punct de pornire al optimismului sefului BVB privind cresterea capitalizarii pietei, ceea ce, fara indoiala, nu se va putea intampla fara un interes sporit al investitorilor fata de aceasta piata.

Accesati mai jos prezentarile sustinute in prima parte a conferintei Romania Investors Days – joi 24 septembrie 2015.

Lucian Anghel – Presedinte CA al BVB: Prezentarea catre investitorii straini

Valentin Ionescu – ASF: Pasii pentru atingerea statutului de piata emergenta

Andrei Radulescu – Economist-sef Banca Transilvania: Perspectivele macroeconomice ale Romaniei BT

Mugur Popescu – Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania: Evolutia pietei pensiilor private . Pilonul II al pensiilor obligatorii a depasit 5 miliarde de euro active. Randamentul mediu de la inceputul existentei sale este de circa 10% anual.

Dan Badin – Partener Delloite. Impactul Noului Cod Fiscal asupra pietei de capital

 

Urmariti, in curand, partea a doua axata pe prezentarile afacerilor antreprenoriale: Arobs Transilvania, Cabanova, Fortech, MavenHut, Teamnet si VectorWatch.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.