MACROECONOMIE, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Balanta de Plati & Politica Valutara

Romania a inregistrat un excedent de cont curent de 327 mil. de euro in primele doua luni din 2013

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 327 milioane euro în primele două luni ale acestui an, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2012

Excedentul balantei serviciilor (152 milioane euro), majorarea excedentului transferurilor curente cu 187 milioane euro si reducerea deficitului comercial (465 milioane euro) sunt principalele cauze ale acestei evolutii.

Preşedintele Traian Băsescu a  declarat, că este o surpriză faptul că pe primele două luni ale anului s-a înregistrat, pentru prima dată de la Revoluţie, un sold pozitiv al comerţului exterior. 

Traian Băsescu a confundat balanţa comercială cu balanţa de plăţi, de fapt fiind pentru prima dată după Revoluţie când România înregistrează un excedent al balanţei de plăţi, nu de balanţă comercială.

Conform datelor INS, România a înregistrat în primele două luni un deficit comercial de 208,2 mil. euro, cel mai mic din ultimii 10 ani, care a ajutat balanţa de plăţi să revină pe plus, cu un sold pozitiv de 327 mil. euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.