MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica Monetara & Inflatia, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Monetara, Banci & BNR

Radu Crăciun / Uitați de dobânzile real pozitive!

Autor: Radu Crăciun – Curs de Guvernare

Intr-o iesire publica recenta, acum, la inceputul noului sau mandat, guvernatorul  Isarescu ne-a dat cateva indicatii interesante legate de evolutiile pietelor valutare si monetare. Astfel, domnia sa, practicand ceea ce ii place sa numeasca “interventii valutare prin moral suasion”, avertizeaza ca BNR nu va permite o apreciere a leului, chiar daca o astfel de evolutie ar sprijini scaderea inflatiei.

Un astfel de beneficiu este mai mult decat contrabalansat de pericolul ieftinirii importurilor si descurajarii exporturilor, ceea ce nu ar face decat sa duca la o accelerare a deficitului comercial si de cont curent. Temerea este ca o valoarea mare a deficitului, finantata predominant prin intrari speculative de capital, va face orice ajustare ulterioara, in caz de criza, mult mai dificila, producand un soc similar celui din 2008.

Anuntul legat de preocuparea pentru nivelul cursului si intrarile de capital speculativ mai au o consecinta, poate chiar mai importanta.

BNR nu va creste o buna perioada de timp dobanda de politica monetara si, ca urmare, si dobanzile comerciale ale bancilor vor bate pasul pe loc.

Citește întregul articol pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.