MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34%, alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%

Potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34% faţă de luna precedentă, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%. Astfel, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

Cel mai mult s-au scumpit ţigările şi energia electrică, preţurile urcând cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar în ceea ce priveşte serviciile principala creştere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea şi salubritatea.

Cele mai mari reduceri de preţuri au fost înregistrate la categoriile „legume şi conserve de legume” – 13,3% şi „fructe şi conserve din fructe” – 4,49%.

În iunie preţurile de consum ale populaţiei au stagnat faţă de luna anterioară, rata anuală a inflaţiei plasându-se la 5,37%.

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la 3,2%, respectiv 3,3%, ținta de inflaţie a băncii centrale fiind de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.