Autor: Adrian N Ionescu – Curs de Guvernare
România a plătit cel mai mare preţ pe gazele naturale importate din Rusia în primul trimestru din 2019, 26,89 euro /MWh, potrivit Raportului trimestrial privind piața al Directoratului General pentru Energie al Comisiei Europene (DG Energy).

Cel mai mare preţ de import, indiferent de sursă, a fost cel plătit de Lituania, pentru pentru gazele naturale lichefiate (31,32 euro / MWh), urmată de Finlanda, cu 29,68 euro / MWh, preţ de hub. Fiind numai un importator conjunctural şi, de regulă, numai de gaze ruseşti, raportul nu precizează pentru România decât acest tip de preţ (EBP2).
Una dintre cauzele creşterii preţului gazelor de import pentru România (probabil cea mai semnificativă) este restricţia vânzării producţiei proprii pe piaţa liberă, ca urmare a OUG 114 / 2018.
Pe de altă parte, pentru că România îşi asigură circa 90% din consum din producţia proprie, nu există o relaţie comercială pe termen lung, deci la preţ mai mic, cu furnizorii.
Şi, în sfârşit, furnizorii de gaz din România au început să importe gazele nu direct de la sursele ruseşti, ci prin intermediari din Ungaria, care au contracte bilaterale cu ruşii.
Cel mai mare importator de gaze din România este Engie, care aprovizionează jumătatea de sud a ţării şi care a acontat 40% din totalul gazelor din import consumate, în februarie aproape 45%, iar în martie 35%, potrivit e-nergia.