MACROECONOMIE, Integrare EUROPEANA

Pentru a preveni pierderea fondurilor UE, Guvernul va angaja experţi privaţi cu 280 euro/zi timp de doi ani

Guvernul va angaja experţi privaţi pe care îi va plăti timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atât din surse UE (Fondul European de Dezvoltare Regională), dar şi de la buget, pentru a verifica cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene şi solicitările de rambursare a banilor, motivând numărul mic de personal de care dispune statul. Durata contractului de „închiriere” a experţilor va fi de 24 luni.

Sursă: ksj.mit.edu
Sursă: ksj.mit.edu

„Anul 2013 este unul crucial în ceea ce priveşte recuperarea întârzierilor în absorbţia fondurilor europene, cu perspective deosebit de importante pentru conturarea următorului cadru de programare financiară 2014-2020. Obiectivul major pe termen mediu al Ministerului Fondurilor Europene este evitarea pierderii de fonduri europene la data de 31 decembrie 2013. Realizarea acestor ţinte este condiţionată de adoptarea unor măsuri urgente care să conducă la eliminarea blocajelor din calea funcţionării normale a autorităţilor din sistemul de management al instrumentelor structurale”, se arată într-un document oficial.

Experţii, care vor încasa peste 6.000 de euro pe lună, vor fi selectaţi în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanţă şi resurse umane, în majoritate cu sediul înregistrat în apartamente din Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Deva, Buzău, Alba Iulia, Ploieşti, Cluj-Napoca, Petroşani, Brăila, satul Ostratu din comuna Corbeanca şi Bragadiru, care trebuie să propună astfel de persoane.

Statul aşteaptă de la aceşti experţi să verifice o cerere de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare şi o cerere de finanţare în maximum 15 zile lucrătoare, prelungirea fiind posibilă doar în cazuri excepţionale şi temeinic justificate. Este luat însă în calcul riscul că un grad ridicat de „încărcare” a personalului poate conduce la „disponibilitatea redusă” a acestuia de a efectua serviciile.

Valoarea totală a serviciilor va depăşi 7,7 milioane euro, fără TVA, iar ministerul are dreptul să majoreze bugetul în funcţie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

Corpul Experţilor în Accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune a contestat procedura decisă de minister pentru atribuirea contractelor, arătând că a fost aplicată o procedură competitivă, deşi valoarea estimată a contractului, de peste 7,7 milioane euro, depăşeşte pragul prevăzut de legislaţia achiziţiilor publice, pentru a justifica procedura aleasă. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins însă cererea de suspendare a procedurii de atribuire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.