P.I.B. & STATISTICI

INS a confirmat creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru şi de 12,1% în primul semestru a investiţiilor nete realizate în economia naţională

Sursa – CECCAR

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru, serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, conform News.ro. În acelaşi timp, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 12,1% în primul semestru, la 39,68 miliarde lei, comparativ cu semestrul I 2018, conform News.ro.

P.I.B.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 240,578 miliarde lei, preţuri curente.

In semestrul I 2019, PIBul a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,7%, pe seria brută, şi cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier, fiind de 440,962 miliarde lei, preţuri curente.

La creşterea PIB, în semestrul I 2019 faţă de semestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, care a contribuit cu 2,3% la creşterea PIB, ca urmare a creşterii volumului său cu 12,4%.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-2%), consecinţă a creşterii cu 2,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 6,4%.

INVESTIŢII

”În semestrul I 2019, comparativ cu semestrul I 2018, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 12,1%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+30,3%) şi la alte cheltuieli (+4,8%). Investiţiile nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au înregistrat o scădere cu 1,3%”, arată un comunicat al INS.

De asemenea, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut în trimestrul II cu 18,7%, la 22,53 miliarde lei, comparativ cu trimestrul II 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.