P.I.B. & STATISTICI

Creşterea PIB pe 2018 a fost de 4,1% în estimarea-semnal. Semnificativ sub valoarea prognozată iniţial şi recent revizuită

Autor: Marin Pana– Cursdeguvernare.ro

Creşterea economică pe 2018 a fost de doar 4,1%, după ce trimestrul patru s-a soldat cu o valoare identică (previzibilă după datele istorice), în linie cu cele trei trimestre precedente.

Astfel, estimarea-semnal publicată de Institutul Național de Statistică arată un rezultat mult sub prognoza iniţială de 5,5%, catre a stat la baza Legii bugetului pe 2018 şi chiar semnificativ sub recenta ajustare la 4,5%, făcută în prognoza de iarnă de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (aceeaşi instituţie care a reiterat prognoza de 5,5% ca bază pentru Legea Bugetului pentru 2019).

După valorile în creştere din primele trei sferturi ale anului trecut, a venit, inevitabil, şi o reducere a vitezei de creştere a PIB, dacă se ia evoluţia de la un trimestru la altul. Valoarea de 0,7% este identică cu cea din ultimul sfert al lui 2017, dar trebuie remarcat că a fost calculată după ce valorile pentru T1, T2 şi T3 pe 2018 au fost TOATE revizuite în jos faţă de comunicatul anterior al INS.

Reamintim că valoarea PIB este anunţată ca semnal şi revizuită sub forma provizoriu 1 şi provizoriu 2 imediat după finalul anului, apare în forma semidefinitivă de-abia după încă un an de zile şi rămâne în forma definitivă de-abia la doi ani după finalul anului pentru care se face calculul.

(Citiți și: ”Alarmă pe toată linia în comerțul exterior: gradul de acoperire a importurilor cu exporturi coboară sub nivelul din criza economică”)

Mai relevantă, însă, din perspectiva formei în care se face mediatizarea de obicei este  evoluția Produsului Intern Brut trimestrial față de același trimestru din anul precedent, de unde rezultă şi creşterea economică pe tot anul.

Se poate observa uşor, fără a fi niciun fel de surpriză, că valoarea pentru T4 a fost „în linie” cu performanţele din trimestrele anterioare.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.