MACROECONOMIE, Sanatate & Farma

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică pachetul de servicii medicale de bază

Pachetul de servicii medicale de bază a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii, reprezentând o serie de investigaţii şi ser­vicii pe care statul se obligă să le asigure tuturor cetăţenilor, asiguraţi şi neasiguraţi.

fisa-medicala

 

Elementul de noutate pe care pachetul îl aduce este modul de plată, mai exact statul va deconta doar serviciile care sunt acordate în locuri prestabilite: la spital, în ambulatoriul de specialitate sau la medicul de familie.

 

 

Astfel, pachetul de servicii cuprinde patru liste pentru:

  • spital
  • ambulatoriu
  • medicină primară
  • programele de sănătate

Documentul prezintă criteriile generale de internare, astfel că sute de afecțiuni care pot fi tratate în ambulatoriu sau cu internare în spital mai mică de 24 de ore (ulcerul, amigdalita acută, bronşita cronică) nu vor fi decontate în cazul unei internări mai mari de 24 de ore. Prin urmare, intenția ministerului este de a transfera o parte din afecţiunile care se rezolvau până acum în spital către ambulatoriul de specialitate.

Prin acest pachet statul impune o listă de investigaţii excluse de la decontare, dar și un plafon pentru consultaţiile la care are dreptul o persoană, dorind astfel să descurajeze accesarea nejus­tificată a serviciilor de către bolnavi. În document se prezintă ce decontări se vor face pe cele 36 de arii terapeutice.

„Pachetul de bază include tot ce înseamnă me­­dicină de urgenţă, numărul şi tipul con­sul­tanţiilor şi analizelor de evaluare a riscului, ur­mă­rirea periodică a persoanelor cu risc de îm­bolnăvire, număr de consultaţii, creşterea nu­mărului de servicii care pot fi acordate de me­dicii de familie, consultaţii la medicul de spe­cialitate (…)“, a declarat mi­nis­trul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Pe baza pachetului de servicii de bază, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocă în acest an:

  • 300 mil. euro – pentru medicii de familie
  • 540 mil. euro – pentru serviciile în ambulatoriu (inclusiv pentru medicina de familie)
  • 1,6 mld. euro – pentru spitale

În ceea ce privește pachetul de programe de sănătate, ministerul enumeră 18 programe de sănătate, dar nu și ce tipuri de servicii sunt incluse.

De asemeni, va fi lansat un proiect pilot pe o perioadă de un an prin care se urmăreşte scoaterea spitalelor din categoria instituţiilor bugetare, cu posibilitatea de se transforma în societăţi comerciale cu capital de stat, regii autonome sau ONG-uri având ca proprietari statul sau comunităţile locale. În aceleaşi spitale se va implementa un proiect pilot pentru creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că un scop al acestui pachet este de a-i determina pe cetățeni să nu mai apeleze la plăți informale, prin informarea lor cu privire la serviciile la care au acces gratuit.

În perioada următoare se vor derula discuţii pe tema pachetului de bază cu toţi partenerii din sistem, a adăugat ministrul.

Reacția mediului privat cu privire la pachetul de servicii medicale de bază

Pachetul de servicii de bază este considerat „atotcu­prin­zător“ de către managerii clinicilor şi spitalelor private, ei fiind de părere că pachetul ar trebui să includă liste concrete cu serviciile decontate și cele excluse de la decontare, și nu doar principii generale.

Med­Life
„Din păcate, la prima ve­dere, pachetul de bază este aproxi­mativ ace­laşi pa­chet cu cel pro­pus ante­rior, atotcu­prin­zător, cu câteva măsuri de limitare şi organizare administrativă în ideea de­contării mai scăzute în zonele de spital“, a declarat Mihai Marcu, preşe­dintele Med­Life.
Gral Medical
„În primul rând cine plătește serviciile care nu sunt incluse? Din ce bani sunt suportate aceste servicii? Venim cu asigurări obligatorii? Sunt acestea de stat sau private? Pentru că dacă aceste asigurări devin obligatorii nu înseamnă că de fapt avem o mărire a fiscalității? Ce se întâmplă cu cei care nu pot plăti aceste asigurări?”, a punctat Robert Șerban, șeful Gral Medical.
Regina Maria
Directorul executiv Fady Chreih consideră că introducerea pachetului este „un demers firesc în orice societate care dorește să își structureze serviciile”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.