MACROECONOMIE, Politica Monetara & Inflatia

Ministerul Finanțelor are o rezervă de siguranță de 6 miliarde de euro

Ministerul de Finanțe și-a constituit la recomandarea FMI, o rezervă de 6 miliarde de euro în Trezorerie, din care 5 miliarde de euro este cash și 1 miliard de euro linia de finanțare de la Banca Mondială. 

sursa: ziare.com
sursa: ziare.com

Rezerva valutară constituită la Trezoreria statului a înregistrat fluctuații de-a lungul anilor, astfel încât, anul trecut, la sfârșitul lunii iulie bufferul scăzuse la 3,3 miliarde de euro.

Până la nivelul lunii mai 2013, în România au intrat aproape 7 miliarde de euro, sub forma plasamentelor în titluri de stat în lei și euro. Volumul a fost mai mult decât dublu față de cel înregistrat la sfârșitul lui 2012 iar investițiile străine au jucat un rol cheie, astfel încât, străinii au ajuns să dețină aproape 28% din portofoliul total de titluri în lei și euro emise pe piața externă, față de o pondere de numai 10% în 2010.

La ultima licitație, care a avut loc ieri ( 19.08.2013), Finanțele au atras 500 milioane de lei din vânzarea de obligațiuni cu maturitate în trei ani, la un randament mediu de 4,28%, în creștere față de săptămâna trecută.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.