MACROECONOMIE, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Irimescu, Ministerul Agriculturii: TVA-ul ar putea scădea la 9% şi în sectorul cărnii

Achim Irimescu, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, a declarat că este posibil ca TVA-ul să scadă la 9% şi în sectorul cărnii, ca urmare a creșterii evaziunii după majorarea taxei la 24%.

Sursă: www.gandul.info
Sursă: www.gandul.info

„Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a precizat Irimescu.

În urma unei analize a Ministerului Agriculturii în domeniul cărnii și a produselor din carne s-au evidențiat două probleme, și anume importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România, evaziunea atingând 230 milioane de euro în 2011.

„Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a subliniat Irimescu.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% începând cu 1 septembrie, Victor Ponta precizând că această reducere ar putea fi extinsă şi la alte alimente în 2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.