MACROECONOMIE, Politica Monetara & Inflatia

INS: Rata anuală a inflației a coborât la 3,67%

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut la 3,67% în august, în timp ce preţurile de consum au scăzut cu 0,2% faţă de luna precedentă.

Sursă: www.bzi.ro
Sursă: www.bzi.ro

Potrivit datelor INS, în luna august 2013 preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, faţă de luna anterioară, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi respectiv cu 0,3%.

Rata medie lunară a inflației în primele opt luni din 2013 a fost de 0,2%, faţă de nivelul de 0,3% din aceeaşi perioadă din 2012.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 – august 2013) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2011 – august 2012), determinată pe baza IPC este 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%.

În prima parte a lunii august Banca Naţională a României a redus prognoza de inflație pentru acest an, la fel ca şi pentru finele anului viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

„La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe 7 august.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.