MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Integrare EUROPEANA

Încă 258 de milioane de euro pentru finalizarea staţiei de epurare de la Glina, proiect în valoare de peste 416 milioane de euro

Un nou contract în valoare de 258 de milioane de euro pentru finanţarea proiectului de finalizare a staţiei de epurare de la Glina a fost semnat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, valoarea totală a proiectului  depășind 416 milioane de euro.

Sursă: www.rfi.ro
Sursă: www.rfi.ro

Proiectul constă în reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa. Locuitorii din București şi din alte 11 localităţi din vecinătatea capitalei sunt beneficiarii direcţi ai stației.

„Datorită existenţei acestei staţii de epurare, Bucureştiul şi bucureştenii nu mai poluează Dâmboviţa, Dunărea şi Marea Neagră. Concret, se reduce impactul negativ al poluării râurilor şi al infiltraţiilor de ape uzate în pânza freatică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviţei, Argeşului şi Dunării”, a declarat Oprescu.

Contribuţia din fonduri europene nerambursabile este de 62,63%, fără TVA, din valoarea totală de 416,5 milioane de euro, proiectul fiind cel mai mare de acest fel din România.

Investițiile în cea de-a doua fază a proiectului se ridică la 416 milioane de euro + TVA (258 milioane de euro în perioada 2007 – 2013, 158 de milioane de euro în 2014 – 2020), etapă ce vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor.

Finanţarea este distribuită astfel:

  • 62,63% din fonduri prin POS Mediu
  • 28,6% împrumut extern contractat de către municipalitate
  • 7,70% de la bugetul de stat
  • 0,71 %, de la bugetul local, în afara TVA-ului pentru proiect

„Proiectul semnat azi este cel mai mare proiect de mediu integrat din România, este cel mai mare ca anvergură, ca impact şi simbolizează respect pentru cetăţeni şi pentru mediu”, a declarat Rovana Plumb.

Finalizarea primei etape a staţiei de epurare a reprezentat o condiţie de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană, iar suma investită în această fază s-a ridicat la 108,3 milioane de euro, din care 65% fonduri europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.