MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

FMI aprobă un nou acord stand-by de tip preventiv cu România

Consiliul Director al FMI a aprobat încheierea unui nou acord stand-by de tip preventiv cu România, în valoare de 2 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani, România cerând sprijin preventiv de 2 miliarde de euro și de la Uniunea Europeană.

Sursă: www.thetimes.co.uk
Sursă: www.thetimes.co.uk

„Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni şi cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze aranjamentul ca preventiv, astfel că nu intenţionează să tragă fonduri. Autorităţile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al FMI.

În același comunicat se precizează că autorităţile trebuie felicitate pentru eforturile de a reduce în continuare deficitul bugetar, în linie cu angajamentele României asumate prin Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE.

„Totuşi, PIB real nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, economia este încă vulnerabilă la şocuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, în timp ce agenda de reforme rămâne nefinalizată. Noul accord va susţine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezervă şi va încuraja reformele care susţin creşterea economic. Va pune, de asemenea, România pe calea ieşirii din mecanismele de sprijin ale FMI”, a declarat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.