MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, EUROPA, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Experimentul „nudge” („ghiontul”) al guvernului britanic

David CameronPremierul Marii Britanii, David Cameron, a consolidat echipa de cercetare comportamentala din cadrul Guvernului prin care se incearca „stimularea”oamenilor sa ia decizii corecte. Desi a dat roade neasteptate in privinta sumelor stranse din taxe, programul „nudge” are si dusmani.

Dupa 24 de ani de activitate ca psiholog in cadrul guvernului britanic, toata lumea se astepta ca Alex Gyani sa vina cu idei noi care sa ii ajute pe oameni sa isi gaseasca mai usor un loc de munca. In schimb, el si-a concentrat atentia asupra unui studiu, fara amploare, realizat in 1994 pe un grup de someri din Texas. Dupa ce l-a analizat timp de cateva luni la un centru de recrutare din Essex, nordul Londrei, Gyani l-a convins pe Hayley Carney, unul dintre managerii centrului, sa testeze studiul pe un tanar de 28 de ani, fara job si parasit de sotie. Tanarul somer a fost pus, intr-o prima faza, sa vorbeasca despre situatia lui, dupa care a fost indemnat sa puna pe hartie, o data pe saptamana, timp de 20 de minute, toate sentimentele ce il incearca, sa scrie despre situatia de a nu avea serviciu. Dupa cateva saptamani, cuvintele tanarului au inceput sa fie mai clare si se vedea ca omul isi recapata increderea. In cele din urma si-a gasit si serviciu. Este povestea pe scurt, relatata intr-un articol publicat recent de New York Times, a modului cum programul „nudge” a devenit prioritate in guvernul Marii Britanii.

L-a ajutat, cu adevarat, pe acest om exercitiul transpunerii pe hartie a sentimentelor sa isi gaseasca serviciu? Si acum ii este greu lui Alex Gyani sa dea un raspuns sigur. Ceea ce poate sustine, insa, este faptul ca acest test a reprezentat inceputul unui proces de cercetare de succes, care astazi este parte a unui program social la scara nationala, in Marea Britanie. Mai exact, o echipa de psihologi si economisti lucreaza, in prezent, la elaborarea unor politici nationale bazate pe o noua viziune, inspirata din stiinta comportamentului. Echipa „nudge” se duce la centre de recrutare, scoli si autoritati locale pentru a le explica importanta regandirii proceselor birocratice, astfel incat sa fie mai potrivite naturii umane. Scopul este de a arata ca interventii mici si putin costisitoare pot influenta modificarea comportamentala, astfel incat sa fie atinsa acea multumire generala, la nivelul societatii si al indivizilor.

Este, de fapt, o idee americana regasita in universitati si popularizata in 2008, odata cu lansarea best seller-ului „Nudge”, carte scrisa de Richard H. Thaler si Cass R. Sunstein. Thaler este editorialist la Sunday Business si economist la Univesitatea din Chicago, iar Sunstein a fost reglementator in administratia Obama si se ocupa cu studiul comportamental cu scopul imbunatatirii politicilor de reglementare, fara insa a fi mandatat sa faca experimente.

Dublu efect: ajuta oamenii sa ia decizii si pe guvern, sa fie eficient

La nivelul guvernului Marii Britanii, astfel de experimente prind deja radacini. Premierul David Cameron a gasit interesanta ideea de a testa puterea schimbarii comportamentale – in baza careia sa isi orienteze politicile si sa fie mai eficiente -, chiar de la inceputul mandatului sau, in 2010. Cameron a vazut ideea nu doar ca pe o modalitate de a ajuta oamenii sa ia decizii mai bune, ci si pentru a ajuta guvernul sa faca mai mult pentru ei, cu mai putine eforturi financiare.

In urma cu trei ani, David Cameron alcatuia o echipa de studiu comportamental, unitatea „nudge”, cum este cel mai adesea denumita. In prezent, echipa s-a dublat, are 16 specialisti, si se pregateste sa anunte un joint-venture cu un partener extern pentru a extinde programul. Si asta dupa ce reusitele acestei echipe au devenit vizibile: a determinat oamenii sa plateasca taxele la timp, sa doneze organe, sa fie mai caritabili, femeile sa nu mai fumeze in timpul sarcinii. In acest fel, practic, oamenilor le-au fost salvate zeci de milioane de lire sterline pe care i-ar fi cheltuit in instante, dupa cum spune David Halpern, directorul echipei „nudge” si fost profesor de psihologie sociala la Universitatea Cambridge.

Unul dintre cele mai mari succese s-a inregistrat in colectarea banilor din taxe si impozite de la contribuabilii cu intarzieri . De exemplu, echipa a trimis sute de mii de scrisori acestor contribuabili, iar prima propozitie era o afirmatie cum ca majoritatea membrilor comunitatii si-au platit deja taxele si ca au platit chiar si persoanele cu sume similiare datorate. In 2012, efectul a fost surprinzator. S-a platit la timp cu 210 milioane de lire sterline mai mult.

„De ce nu am folosit pana acum metoda aceasta”, se intreaba retoric Halpern, care vorbeste despre unitatea „nudge” ca despre o „echipa de razboi” ce lucreaza din interior pentru a face guvernul mai eficient.

Mici schimbari pentru decizii mai bune

Ideea principala a programului „nudge” se bazeaza pe credinta ca oamenii nu pot intotdeauna sa actioneze in interesul propriu. Pot fi influentati de anxietate sau de nemultimirea fata de noi insine, de exemplu. Pe de alta parte, oamenii au tot felul de prejudecati si obiceiuri. Cand se confrunta cu situatia de a lua o decizie, de multe ori oamenii nu aleg solutia implicita, fie ca vorbim de un apel telefonic sau un plan de pensii.

Manipularea comportamentului este o chestiune bine-cunoscuta in sectorul privat, unde companiile si publicitarii persuadeaza consumatorii de zeci de ani. Ganditi-va doar la batoanele de ciocolata puse strategic pe rafuturile din fata. In politicile publice, insa, studierea comportamentului uman este importanta pentru a intelege de ce oamenii aleg cateodata sa faca exact lucrurile in privinta carora si eu admit ca nu le sunt benefice si sa fie directionati sa ia deciziile bune, prin mici schimbari in privinta modului cum sunt prezentate optiunile. Cum ar fi, plasarea unor mere pe primul raft, mai sanatoase, si nu ciocolata. Este dificil sa conduci experimente cu rezultate suta la suta eficiente in viata reala, dar dovedirea ca un „impuls” merita este, in fond, ideea principala a programului guvernamental.

Fiecare functionar public din marea Britanie a fost instruit in stiinta comportamentala. In prezent, echipa are o lista de asteptare extrem de lunga pe care figureaza departamente guvernamentale care doresc sa implementeze programul si chiar lista se extinde in afara tarii. Din Danemarca si pana in Australia s-a exprimat interesul fata de munca acestei echipe.

Libertarienii declara razboi

Nu toata lumea agreaza ideea micilor interventii ale guvernului pentru influentarea deciziilor oamenilor. O revista mica libertariana din Marea Britanie a declarat deja razboi echipei „nudge”. Mark D. White, filosof la Universitatea City din New York, argumenteaza ca „nudging este extrem de coercitiv si in multe privinte mai insidios decat politicile paternaliste ale „Scolii Vechi”, cum ar fi interzicerea sau impozitarea comportamentului. Altii – dinspre stanga – se tem ca abordarea ar putea deveni un eufemism pentru diminuarea serviciilor guvernamentale si il acuza pe Cameron ca testeaza programe selectiv, de exemplu, „a taiat adanc in programele de asistenta sociala, fara a pune aceste reduceri la un test riguros”. Cele mai multe critici vin din partea acelora care pun sub semnul intrebarii etica experimentarii comportamentului involuntar si, cateodata, pe cetateni vulnerabili.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.