MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

EIU: Economia României va crește în medie cu 4% în următorii 4 ani

Raportul lunii septembrie al Economist Intelligence Unit arată că economia României va înregistra în 2013 o creştere de doar 2,5%, însă, în perioada 2014-2017, ea va crește cu o rată medie anuală de 4%, estimări puțin mai optimiste comparativ cu cele ale raportului din iulie de 2,4%, respectiv sub 4%.

Sursă: www.mediafax.ro
Sursă: www.mediafax.ro

Acest ritm de creştere al PIB-ului a fost estimat pe fondul ieșirii zonei euro din recesiune anul următor, cu o perspectivă mai bună asupra exporturilor şi cererii interne. Cu toate acestea, guvernul român va fi obligat să treacă la tăieri nepopulare ale cheltuielilor publice, precum și să restructureze companiile de stat pentru a putea reduce deficitul bugetar la ţinta stabilită de 2,1% din PIB în 2013.

Consolidarea fiscală, managementul fondurilor publice şi absorbţia fondurilor europene (România a absorbit doar 12% din totalul fondurilor structurale în perioada 2007-2013) fac parte din programul macroeconomic al guvernului pentru perioada 2013-2016. Raportul arată că reformele care probabil vor fi întârziate de opoziția politică și socială sunt cele în companiile de stat, dar şi în sistemul de sănătate şi de învăţămât.

Reducerea TVA de la 24% la 19% sau a cotelor de contribuţii sociale pentru 2014 va putea fi realizată doar atunci când condiţiile fiscale o vor permite, chiar dacă guvernul și-a propus acest lucru pentru anul următor.

Pe 31 iulie, autorităţile române au încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială un acord ce presupune  reducerea deficitului structural la mai puţin de 1% din PIB până în 2015, precum și continuarea consolidării fiscale graduale. Restructurarea şi privatizarea – sau închiderea – companiilor de stat care înregistrează pierderi fac, de asemeni, parte din program.

Raportul arată totodată că Banca Naţională a României se va concentra pe încurajarea recuperării economice, pe fondul descreșterii continue a inflației. România nu va adopta euro mai devreme de 2016 sau 2017.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.