MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

Uniunea Europeană a înregistrat o contracţie a PIB de 0,1% în primul trimestru din 2013

În ritm anual, primul trimestru din 2013 comparativ cu perioada similară din 2012, PIB-ul zonei euro a înregistrat o contracţie de 1%, în timp ce UE a înregistrat un declin de 0,7%. Economia zonei euro scade pentru al şaselea trimestru consecutiv. Este cea mai lungă perioadă de scădere a creşterii de la crearea monedei unice, notează presa europeană.

Franţa, a doua mare economie europeană, a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani, cu o contracţie de 0,2% în primul trimestru, în timp ce Germania, ţara europeană cu cel mai ridicat PIB, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului.  

Italia şi Spania se află, de asemenea, în recesiune, cu o scădere a PIB de 0,5% în primul trimestru în cazul ambelor ţări. Economia Italiei a înregistrat al şaptelea trimestru cosecutiv de contracţie, iar recesiunea este cea mai lungă începând cel puţin din 1970, an în care au început să fie înregistrate date trimestriale.

În schimb, România, alături de Germania, Marea Britanie, Belgia, Ungaria, Lituania, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Slovacia, sunt ţările care au înregistrat o creştere a economiei în perioada ianuarie-martie 2013.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.