Guvernul a aprobat miercuri hotărârea care modifică HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Poştei Române, ce implică transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română.

„Privatizarea Poştei Române se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creanţelor statului faţă de Poşta Română în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni“, conform proiectului de act normativ.
Situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de ANAF au îndepărtat potenţialii investitori, potrivit directorului general al Poştei Ion Smeeianu. În acest context, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare până la 30 iunie 2014, timp în care Poşta va trece printr-un proces de restructurare.
Poşta Română este cel mai mare operator local de profil, acţionarii operatorului fiind Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%.
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, compania avea la sfârşitul aceluiași an datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, iar în ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, potrivit situațiilor financiare ale Poştei.