MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Conferinta „Cresterea sustenabila: Mediul de afaceri si rolul sau in stabilitatea macroeconomica si convergenta reala” – principalele idei

CursDeGuvernare_MediulDeAfaceriMiercuri 28 Octombrie, cursdeguvernare.ro a organizat la Banca Nationala a Romaniei Conferinta „Cresterea sustenabila: Mediul de afaceri si rolul sau in stabilitatea macroeconomica si convergenta reala” (sursa foto: cursdeguvernare.ro). Cateva dintre principalele idei expuse:

 

Bogdan Olteanu – Viceguvernator BNR: „Efectele impozitului de 5% pe dividende – peste 5-10 ani: Fiscalitatea nu inseamna doar taxe, ci si predictibilitate. Discutia de imprumut pentru investitii cand nu reusim sa facem din bani proprii uzeaza credibilitatea” – cu referire la faptul ca Romania nu reuseste sa faca investitii din bani disponibili, excedent bugetar, fonduri europene. Discutia ideologica despre imprumuturi si deficite suplimentare pentru a efectua investitii, „nu isi au rostul”.

Ionut Dumitru – Presedintele Consiliului Fiscal: „Consumul creste mai rapid decat economia. Am mai jucat in filmul asta in 2007-2008”.

„Poti sa ai taxe mici, dar daca mediul de afaceri le percepe ca nefiind predictibile, si la fel de bine cum le-ai scazut, poti sa le cresti la un moment ulterior, n-o sa ai investitii sau n-o sa ai investitiile de care ai nevoie sau pe care ti le-ai dori”.

Dan Badin – Partener Deloitte a identificat o serie de politici fiscale care ar putea contribui la stimularea economiei: facilitati pentru investitii in infrastructura, legislatia de tip holding – pentru atragerea capitalului, mai multe tratate bilaterale fiscale si eventual stabilirea unor cote de taxare mai reduse decat principalele competitoare ale Romaniei.

Florian Libocor – Economist-sef BRD a accentuat viziunea de conjunctura a autoritatilor, nu cea de perspectiva. „Nevoia de reforme structurale impune un nou acord cu FMI”.

Valentin Lazea – Economist-sef al BNR, despre „capcana venitului mijlociu”, in care risca sa cada si Romania, daca nu se va orienta catre o crestere bazata pe investitii si pe exporturi:

“O ţară care a fost la 2.000 de dolari, cum a fost România până în anul 2000, a ajuns la un nivel rezonabil, 8.000 de dolari pe locuitor şi, pe bună dreptate, mulţi spun, haideţi să ne relaxăm, haideţi să mai şi consumăm. O viaţă are omul. Ţările care aşa au zis şi care sunt ţările din America Latină, undele ţări din Africa, din Asia au rămas captive în acest model consumerist şi au rămas acolo, la nivelul acela pentru că nu şi-au creat capacităţi de producţie, nu au devenit mai competitive prin exporturi, adică să îşi întărească puterea economică, punându-se tot timpul în competiţie cele mai dezvoltate ţări şi trăiesc bine merci, decenii la rând, acolo, cu 8.000-12-000 de dolari”

Catalin Pauna – economist la Banca Mondiala: „de multe ori am incercat sa pornim reforme, am intarziat, am esuat pentru ca nu am avut capacitatea administrativa de a le implementa.”

 

Aurelian Dochia – consultant financiar„Să facem un pas înapoi, în 2005, când în România a fost realizată o reformă importantă a fiscalităţii, cu introducerea cotei unice de TVA. Rezultatul principal al acestei reforme a fost cresterea venitului disponibil ramas firmelor si gospodariilor. Pe termen scurt, măsura a avut un efect pozitiv- a stimulat cererea de consum şi investiţiile, ceea ce a determinat un spor de creştere economică: în 2008, ritmul de creştere atinsese 8,5%. Contextul ignorat însă: în 2005 România se afla deja pe o traiectorie de creştere peste potenţial, iar măsura de stimulare suplimentară a creşterii nu era necesară şi risca apariţia pe termen mediu a unor dezechilibre.”

Victor Giosan – expert Centrul Roman de Politici Europene, a evidentiat prin statistici scaderea calitatii guvernantei publice: intre statele central si est europene, Romania inregistreaza cea mai mare diferenta intre sumele contractate si efectiv platite din fonduri europene in 2007-2014, cea mai slaba eficienta a cheltuielilor de capital si cea mai slab dezvoltata retea de autostrazi.

Lucian Croitoru – consilier al Guvernatorului BNR a pus accentul pe viteza de crestere a salariilor in economie, care din nou o depaseste pe cea de productivitate. „Pare o repetitie a perioadei pre-criza”.

 

Articolul integral dedicat Conferintei si prezentarile pot fi accesate aici – pe CursdeGuvernare.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.