MACROECONOMIE, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Programul POS CCE pentru România va fi deblocat

Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici regionale, Johannes Hahn a anunţat, marţi, la Bruxelles, decizia Comisiei Europene de a debloca programul POS CCE pentru România.

Sursă: www.breakingnews.ie
Sursă: www.breakingnews.ie

În următoarele zile, Comisia Europeană va gira României 196 de milioane de euro pentru proiectele înaintate deja, decizia fiind luată în urma vizitei unei echipe de audit a Comisiei Europene la Bucureşti, în perioada 23-28 septembrie.

Echipa de audit a CE a venit la Bucureşti pentru a evalua măsurile adoptate cu scopul remedierii disfuncţionalităţilor programului şi a conlucrat alături de Autoritatea română de Audit, care va înainta Bruxelles-ului propriul raport pozitiv cu privire la măsurile luate în vederea deblocării plăţilor.

Comisia Europeană anunțase, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a trei programe: POS CCE, POR şi POS Transport.

La sfârşitul lunii aprilie, CE a decis deblocarea a patru axe în cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicată și presuspendarea celor două axe de pe POS Transport. Cele mai mari nereguli au fost înregistrate însă pe POS CCE, fiind sesizată și DNA.

 

„Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare, selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, la 28 iunie.

La 31 august, rata de absorbţie pe POS CCE era cea mai mică din cele şapte programe operaţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.