MACROECONOMIE

Ce va prevedea noul acord cu FMI

Guvernul a aprobat mandatul de negociere a celui de-al treilea acord cu FMI, cu câteva ore înainte ca delegaţia Fondului să revină la Bucureşti. Noul acord, pentru care a fost mandatat să negocieze tandemnul Chiţoiu-Voinea, ar urma să fie unul de tip preventiv, din care România să se împrumute numai în condiţii excepţionale de criză.

Sursă: www.evz.ro
Sursă: www.evz.ro

Noul acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană va avea o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta.

El a adăugat că scăderea costurilor de finanţare ale statului român va continua după încheierea noului acord cu FMI şi că BNR va reduce, probabil, dobânda de politică monetară, aflată în prezent la minimul record de 5%.

Din mesajul dat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti, cheia noului acord va fi “privatizarea şi restructurarea unor companii de stat”.

“Acordul poate merge pe două planuri – consolidare bugetară şi reformele structurale. În ceea ce priveşte societăţile aflate sub controlul statului, unele ar trebui privatizate, iar altele restructurate. Acesta este un program de disciplină, care poate justifica de ce FMI continuă înţelegerea cu titlu preventiv”, a spus marţi Lagarde la Bucureşti, la o întâlnire cu presa.

Restanţele cu care Guvernul ia startul în negocieri rămân însă aceleaşi: management privat în companiile de stat, listări pe bursă, privatizări şi reforme structurale.

Listări pe bursă

Din lunga listă a companiilor în care avea de luat decizii tranşante, Guvernul a scos deocamdată doar Transgaz, după vânzarea pe Bursă, în aprilie, a pachetului de 15% pentru 72 de milioane de euro. Primele pachete minoritare de la Romgaz, şi Complexul Energetic Oltenia ar urma să fie listate abia din octombrie. Hidroelectrica, ieşită recent din insolvenţă, va fi listată cu 10%, cel mai devreme în vara anului viitor, Guvernul intenţionând să modifice HG iniţială privind strategia de privatizare. Consorţiul format din Citigroup, Raiffeisen Capital&Investment, BRD, Société Générale şi Swiss Ca­pital a depus oferta pentru intermedierea listării distribuitorului de electricitate Electrica.

Management privat

Singurii aşa-zişi manageri privaţi au fost numiţi la Romgaz, Transgaz şi Nucleareletrica, iar dintre companiile din subordinea Transporturilor, la CFR Călători, la CFR SA, la Tarom, la Aeroporturi Bucureşti, la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi la Administraţia Canalelor Navigabile.

Pe listă sunt mai departe CNADNR, Metrorex (la care termenul limită era sfârşitul lunii martie),Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”, Telecomunicaţii CFR şi Electrificare CFR.

Restanţele Guvernului în companiile de stat

În iunie, Guvernul a aprobat listarea a 10% din acţiunile Nuclearelectrica. Vânzarea unui pachet minoritar din cel de 90% pe care îl deţine statul în companie fusese convenită cu FMI pentru luna mai.

În ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul intenţionează să vândă pachetul de 51% unui investitor strategic, prin licitaţie, cu ofertă în plic şi strigare. Planul B este trecerea în insolvenţă.

Termoelectrica ar urma să intre în lichidare.

Ultima încercare de privatizare a combinatului Oltchim ar urma să aibă loc în septembrie-noiembrie. Printre investitorii care au avut discuţii preliminare cu Ministerul Economiei se numără azerii de la SOCAR, care nu ar fi însă dispuşi să preia compania în lichidare totală, arată scenariile pesimiste pentru această toamnă.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.