MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

CE: Prognoza de creștere economică a României pentru 2014 scade la 2,2%

Sursă: www.9am.ro
Sursă: www.9am.ro

Comisia Europeană a modificat prognoza privind creşterea economică a României pentru 2014 de la 2,5%, la 2,2%, anticipând ca factori pozitivi efectul reformelor structurale şi cererea internă, în timp ce evoluţia exporturilor va fi afectată de situaţia externă şi de condiţiile dificile de creditare. Creşterea economiei româneşti ar putea depăşi estimările în cazul unui an agricol peste aşteptări sau unei bune absorbţii a fondurilor UE.

Totodata, CE confirmă prognoza de plus 1,6% pentru 2013, în linie cu aşteptările FMI şi ale Guvernului, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de Executivul de la Bruxelles.

Deficitul de cont curent al României se va menţine sub 4% din PIB în 2013 şi 2014, la 3,9%, respectiv 3,8%, estimează CE. Șomajul din România se va menţine sub 7% în 2013 şi 2014, în timp ce şomajul în rândul tinerilor va scădea uşor, dar va rămâne la cote ridicate.

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia estimează că indicatorul va urca la 4,3% în acest an, pe fondul revenirii economice şi liberalizării preţurilor în domeniul energiei. Pentru 2014, inflaţia medie anuală ar urma să coboare la 3,1%, anticipează CE.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.