MACROECONOMIE, Politica Monetara & Inflatia

BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 4,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a luat decizia de a reduce rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an începând cu data de 6 august 2013, banca centrală menţinând totodată ratele rezervelor minime.

sursa: b1.ro
sursa: b1.ro

Decizia luată de BNR era de așteptat de analiști, care anticipau o scădere de 0,25% ci nu de 0,5%. Una din cauzele adoptări acestei politici a venit în contextul în care inflația este prevăzută să scadă accentuat de la 5,37% , valoare de la sfârșitul lunii iunie, până la 2,6% ritm anual în decembrie 2013 şi chiar 1,5% ritm anual în februarie 2014.

Această măsură de reducere a dobânzii cheie va avea efect asupra scăderii dobânzii la creditele în lei în funcție de cum sunt trecute în contracte indexările -la trei sau șase luni- prin micșorarea Robor. În prezent costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ultimii patru ani la echivalentul a 50 mld. euro.

Un lucru demn de luat în considerare este faptul că nivelul dobânzilor la credite nu depind numai de dobânda cheie ci și de așteptările privind inflația, de perspectivele privind creșterea economică , mărimea dobânzii fiind importantă pentru deciziile de investiții, consum șau economisire. De obicei dobânzile mai reduse încurajează investițiile și consumul în defavoarea economisirii.

Impactul deciziei asupra creşterii economice, se va  simţi în economia reală după 4-6 trimestre când am putea asista la o accelerare a PIB-ului peste 3%.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.