MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Integrare EUROPEANA

BERD: România va avea o creştere economică de 2,2% din PIB în 2014 şi 1,4% în 2013

Sursă: www.actu.org.au
Sursă: www.actu.org.au

Creşterea economică a României ar trebui să se consolideze la 1,4%  în acest an datorită unei „reveniri modeste” a cererii interne şi a încrederii, iar  anul viitor să crească la 2,2% din PIB, consideră analiştii BERD.

Prognozele înaintate de Guvern, FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipează o evoluţie pozitivă de 2,2% din PIB, iar FMI o creştere de 2%.

Economiştii BERD consideră că economiile din Europa de Sud-Est vor înregistra o creştere economică modestă în acest an, care va accelera în medie la 2,2% în 2014, în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiunii, în special în privinţa exporturilor.

„Măsurile de reformă în această regiune au fost ezitante şi limitate de situaţia economică dificilă. Regiunea rămâne vulnerabilă la dificultăţile din zona euro, principala piaţă de export”, se arată într-un raport publicat vineri de BERD.

Banca a revizuit în scădere puternică prognoza de creştere economică medie pentru ţările în care activează, de la 3,1% la 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii activităţii economice din Rusia, în timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse. Deteriorarea situaţiei economice din ţări precum Polonia şi Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea în sens negativ a mediei regionale, notează BERD.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.