MACROECONOMIE, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Politici Industriale

ArcelorMittal a cerut Guvernului amânarea unor obligaţii, exceptări de taxe, reţele electrice

ArcelorMittal a cerut Guvernului amânarea unor angajamente din contractele asumate la combinatele Galaţi şi Hunedoara, menţinerea în funcţiune a furnizorului de abur CET Galaţi,  preluarea de reţele electrice, exceptări de taxe locale, modificarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, de reducere a taxei de cogenerare şi de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scăzută din import şi la preţ de dumping, scrie Mediafax.

Sursă: www.finantistii.ro
Sursă: www.finantistii.ro

În luna mai, dar şi în urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, şeful grupului siderurgic, care s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, declarând că aşteaptă să fie găsite „soluţii sustenabile” în domeniul energiei. Premierul arăta la rândul său că şeful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie.

În ceea ce privește CET-Electrocentrale Galaţi,  solicitarea a vizat dezvoltarea unui concept pentru ca unitatea să furnizeze energie pe termen lung la platforma industrială Galaţi.  Riscul potenţial luat în calcul este faptul că centrala, care înregistrează datorii de aproape 100 milioane euro faţă de Romgaz, ar intra în faliment, ceea ce ar conduce la o potenţială oprire a livrării aburului către fabrica de oxigen de pe platforma ArcelorMittal din Galaţi. Aceasta ar conduce la oprirea tuturor operaţiunilor.

Prin urmare, OPSPI a intervenit din nou şi a solicitat companiei de stat Romgaz să dispună măsură pentru „reconsiderarea” creanţelor pe care le deţine la CET Galaţi, de aproximativ 97 milioane euro. Una dintre potențialele soluții este conversia creanţei Romgaz în acţiuni şi majorarea capitalului social al CET Galaţi cu această creanţă. Astfel, Romgaz va deveni acţionar majoritar la această societate, alături de Electricentrale Grup.

„În aceste condiţii, CET Galaţi ar utiliza gazul furnizat de către Romgaz încadrându-se în prevederile HG 870/2012, care specifică exceptarea producătorilor de energie electrică care utilizează gaze naturale din producţia internă de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE. În continuare, ArcelorMittal ar putea participa cu aport de capital pentru retehnologizarea unui/unor grupuri care să asigure creşterea eficienţei centralei şi va încheia un contract prin care CET Galaţi va putea vinde direct energia electrică către combinat”, conform unui document obținut de Mediafax.

Simulările deja efectuate pentru această operaţiune relevă că preţul de producţie al energiei electrice s-ar putea reduce cu circa 11%, ajungând la aproximativ 285 lei/MWh comparativ cu 320 lei/MWh în prezent.

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi o divizie a ArcelorMittal Construction.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.