LIFE-STYLE & HOBBY, INTERNATIONAL, Arhitectura, Fotografie, Vacanta & Calatorii, Muzee & Expozitii

Patrimoniul UNESCO a mai adoptat încă 29 de locuri extraordinare – cuprinde acum 1.121 de situri din 167 de țări

Douăzeci și nouă de locuri noi extraordinare din lume au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul celei de-a 43-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial care s-a încheiat pe 10 iunie 2019, la Baku, Azerbaidjan, conform relatărilor Forbes.

Cu mult timp în urmă, exista o listă a minunilor antice ale lumii memorate de fiecare elev din școala elementară. Colecția celor șapte construcții remarcabile ale lumii antice este formată din:

 • Marea Piramidă din Giza, El Giza, Egipt – singura care mai există încă.
 • Colosul din Rodos, în Rodos, pe insula greacă cu același nume.
 • Grădinile suspendate din Babilon, în Babilonia, aproape de actuala provincie Hillah, Babil, în Irak.
 • Farul Alexandriei, în Alexandria, Egipt.
 • Mausoleul din Halicarnassus, în Halicarnassus, Imperiul Achaemenid, Turcia modernă.
 • Statuia lui Zeus din Olympia, în Olympia, Grecia.
 • Templul lui Artemis de la Efes, în Efes (lângă orașul modern Selçuk, în Turcia actuală).
Lista celor 7 minuni ale lumii antice
Sursa: UNESCO

În fiecare an, reprezentanții celor 21 de state care constituie Comitetul Patrimoniului Mondial se întâlnesc pentru a determina noile sit-uri, culturale sau naturale, pentru a le include pe lista care cuprinde acum 1.121 de locuri excepționale din 167 de țări. Italia și China au fiecare 55 de site-uri, urmate de Spania (48), Germania (46), Franța (45), India (38) și Mexic (35).

Locurile „noi” care trebuie păstrate pentru „valoarea lor universală deosebită” ne surprind cu minuni care se întind din regiunea care produce Prosecco în nordul Italiei până la opt capodopere arhitecturale din SUA realizate de către arhitectul american Frank Lloyd Wright.

Le Colline del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, Italy Sursa: UNESCO

Clădirile lui Wright reflectă conceptul de „arhitectură organică” reprezentată în planuri deschise, estomparea limitelor dintre exterior și interior și utilizarea fără precedent a materialelor precum oțelul și betonul și au avut un impact puternic asupra dezvoltării arhitecturii moderne în Europa.

Fallingwater din Pennsylvania de Frank Lloyd Wright
Sursa: Laurel Highlands

În vârful listei s-au situat, însă, sanctuarele naturale ale păsărilor migratoare de-a lungul coastei Mării Galbene-Golful Bohai dintre China și Peninsula Coreeană, Movilele de înmormântare Dilmun din Bahrain, vulcanul Budj Bim din Australia, precum și 10 biserici și temple din orașul Pskov din Rusia, cel mai vechi datând din secolul al XII-lea, care a influențat arhitectura rusă timp de cinci secole. De asemenea, Jesus do Monte, un sanctuar din Tenoes, nordul Portugaliei și Palatul Khan și centrul istoric al Sheki din Azerbaidjan.

Sanctuarul păsărilor migratoare de-a lungul Coastei Mării Galbene-Bohai, Golful Chinei, o zonă de flux-reflux considerată cea mai mare din lume.
Sursa: UNESCO

Multe dintre situri au fost selectate pentru a păstra urmele măreției diferitelor civilizații și vor beneficia de asistență financiară pentru a-și păstra istoria.

Babilonul, în Irak, a fost ales după cinci refuzuri succesive începând din 1982. Orașul, situat la 85 de kilometri de Bagdad, a fost capitala acum 4.000 de ani a unuia dintre cele mai influente imperii ale lumii antice. Ocupa un loc special în istoria și mitologia lumii, cu faimoasa sa poartă Ishtar, grădinile suspendate și Turnul Babel, monumente emblematice a căror locație și existență este încă dezbătută. Ruinele de astăzi atestă un trecut atât de important, în ciuda ravagiilor timpului și a războiului.

Câmpia vaselor din Republica Democrată Populară din Laos, cu cele 2.100 de vase megalitice din Xieng Khouang destinate practicilor funerare, este una dintre cele mai importante rămășițe ale epocii fierului, la fel cum peisajul sacru din Bagan, din Myanmar, este un memento al fervoarii religioase a unui vechi imperiu budist.

Siturile selectate din Europa includ:

Deja menționata Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene din nord-estul Italiei, parte a peisajului viticol și a zonei de producție a vinului Prosecco. O serie de dealuri cu mici parcele de viță de vie pe marginea unor terase înguste (ciglioni), câteva păduri, sate și terenuri agricole, unde terenul accidentat a fost cultivat de secole. Începând cu secolul al XVII-lea, folosirea ciglioni a creat un peisaj de tablă de joc.

Regiunea minieră Erzgebirge / Krušnohoří Cehia, Germania: Muntele Minere conține o mulțime de metale minate încă din Evul Mediu, declanșând inovații tehnologice, legate de minerit, sisteme de pionierat de gestionare a apei, prelucrare de minerale inovatoare, situri de topire și orașe miniere.

Observatorul Băncii Jodrell, Marea Britanie și Irlanda de Nord: într-o zonă rurală fără interferențe radio, este unul dintre liderii mondiali ai observatoarelor de astronomie radio din 1945 și a avut un impact științific substanțial asupra studiului meteorilor și lunii, descoperirea quasar-ilor, optica cuantică și urmărirea navelor spațiale.

Regiunea minieră în zona stâncilor de cremene preistorice din Krzemionki, Polonia: Un ansamblu de patru situri miniere din regiunea montană din Świętokrzyskie, datând din neolitic până în epoca bronzului (aproximativ 3900 până la 1600 î.e.n.), dedicat extragerii și prelucrării cremenelor, care a fost folosit mai ales pentru confecționarea topoarelor. Este printre cele mai cuprinzătoare sisteme preistorice de extracție și prelucrare a pietrei subterane identificate până în prezent.

Risco Caido și Munții Sacri din Gran Canaria, Spania: Într-o zonă vastă, muntoasă, în centrul insulei Mării Canare, Risco Caído cuprinde stânci, râuri și formațiuni vulcanice într-un peisaj cu o bogată biodiversitate. Peisajul include un număr mare de așezări troglodite – habitate, grânare și cisterne – cavități de cult și două temple sacre, sau almogarene, unde au fost organizate ceremonii sezoniere și s-au crezut a fi legate de un posibil cult al stelelor și al „Mamei Pământ”.

Risco Caido și Munții Sacri din Gran Canaria, Spania: stânci, râuri și formațiuni vulcanice într-un peisaj cu o bogată biodiversitate.
Sursa: UNESCO

Clădirea regală a Mafra – Palat, Bazilică, Mănăstire, Grădina Cerco, Portugalia: Nord-vestul Lisabonei, situl a fost conceput de Regele João V în 1711 ca reprezentare a concepției sale despre monarhie și stat. Găzduiește palatele regelui și reginei, capela regală în formă de bazilică barocă romană, o mănăstire franciscană și o bibliotecă conținând 36.000 de volume. Mafra este considerat un exemplu excepțional de baroc italian.

Sanctuarul Bom Jesus do Monte din Braga, Portugalia: Pe versanții Muntelui Espinho, cu vedere la orașul Braga din nordul Portugaliei, evocă Ierusalimul creștin. Sanctuarul a fost dezvoltat pe o perioadă de peste 600 de ani. Biserica a fost construită între 1784 și 1811. Celebra scară a celor cinci simțuri, cu zidurile, treptele, fântânile, statuile și alte elemente ornamentale, este cea mai emblematică lucrare barocă de pe proprietate.

Sistemul de gestionare a apei din Augsburg, Germania: Sistemul de gestionare a apei din orașul Augsburg a evoluat în faze succesive din secolul al XIV-lea și până în zilele noastre. Cuprinde o rețea de canale și turnuri de apă din secolele XV-XVII. Inovațiile tehnologice generate de acest sistem de gestionare a apei au ajutat la crearea Augsburg ca pionier în inginerie hidraulică.

Pământurile și mările austral-franceze, Franța: cea mai mare dintre cele mai rare mase de terenuri emergente din sudul Oceanului Indian, Arhipelagul Crozet, Insulele Kerguelen, Insulele Saint-Paul și Amsterdam, precum și 60 de insule mici, sub-Antarctice. Această „oază” îndepărtată din mijlocul Oceanului de Sud susține una dintre cele mai înalte concentrații de păsări și mamifere marine din lume, un teren unic pentru cercetarea științifică.

Pământurile și mările austral-franceze, cea mai mare dintre cele mai rare mase de terenuri emergente din sudul Oceanului Indian, susține una dintre cele mai mari concentrații de păsări și mamifere marine din lume.
Sursa: About World Heritage Sites

Moștenirea naturală și culturală a regiunii Ohrid, Albania & Macedonia de Nord: Partea lacului Ohrid, situată în Macedonia de Nord și în interiorul său, inclusiv orașul Ohrid, a fost adăugată pentru prima dată pe Lista Patrimoniului Mondial în 1979. Acum a fost extinsă la partea de nord-vest albaneză a lacului Ohrid, mica peninsulă Lin și fâșia de pământ de-a lungul coastei care leagă peninsula de granița macedoneană. Peninsula este locul rămășițelor unei biserici creștine timpurii fondată la mijlocul secolului al VI-lea. În apele puțin adânci din apropierea țărmului lacului, trei situri atestă prezența locuințelor preistorice cu pile. Lacul oferă un refugiu pentru numeroase specii de faună și floră de apă dulce care datează din perioada terțiară.

A 43-a sesiune UNESCO a adoptat, de asemenea, „Declarația de la Baku” pentru a sublinia necesitatea de a spori eforturile de conservare și protecție eficientă a monumentelor, incluse în lista patrimoniului mondial și de gestionarea acestora. Acesta și-a exprimat îngrijorarea pentru distrugerea monumentelor naturale și culturale în zonele de conflicte armate, desfășurarea săpăturilor arheologice ilegale, transportul ilegal de bunuri culturale și exploatarea ilegală a resurselor culturale.

Desemnarea UNESCO înseamnă că sit-urile selectate se pot bucura de o mai bună finanțare și conservare.

Aceasta este lista completă a noilor Minuni ale Lumii Noi:

 1. Siturile metalurgice antice din Burkina Faso, Burkina Faso
 2. Ruinele arheologice din orașul Liangzhu, China
 3. Babilon, Irak
 4. Bagan, Myanmar
 5. Peisajul cultural Budj Bim, Australia
 6. Biserici ale Școlii de Arhitectură din Pskov, Rusia
 7. Dilmun Enterry Mounds, Bahrain
 8. Regiunea minieră Erzgebirge / Krušnohoří, Cehia și Germania
 9. Țările și mările austral-franceze, Franța
 10. Centrul istoric din Sheki cu Palatul Khan, Azerbaidjan
 11. Pădurile din Hyrcanian, Iran
 12. Jaipur City, India
 13. Jodrell Bank Observatory, Marea Britanie
 14. Regiunea minieră de stâncărie în dungi preistorice Krzemionki, Polonia
 15. Peisaj pentru creșterea și instruirea cailor de transport pentru ceremonii la Kladruby nad Labem, Cehia
 16. Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, Italia
 17. Situri cu boruri megalitice din Xiengkhuang – Câmpia vaselor, Republica Democrată Populară din Lao
 18. Sanctuarele de păsări migratoare de-a lungul Coastei Mării Galbene-Golful Bohai din China (faza I), China
 19. Grupul Mozu-Furuichi Kofun: Morminte din Japonia Antică, Japonia
 20. Patrimoniul mineritului de cărbune Ombilin din Sawahlunto, Indonezia
 21. Paraty și Ilha Grande – Cultură și biodiversitate, Brazilia
 22. Risco Caido și Munții Sacri ai Peisajului Cultural din Gran Canaria, Spania
 23. Clădirea regală a Mafra – Palatul, Bazilica, Mănăstirea, Grădina Cerco și Parcul de vânătoare (Tapada), Portugalia
 24. Sanctuarul lui Bom Jesus do Monte din Braga, Portugalia
 25. Seowon, Academiile neo-confuciene coreene, Republica Coreea
 26. Arhitectura secolului XX a lui Frank Lloyd Wright, SUA
 27. Parcul Național Vatnajökull – natura dinamică a focului și gheții, Islanda
 28. Sistemul de gestionare a apei din Augsburg, Germania
 29. Writing-on-Stone, Áísínai’pi, Canada

Lista zonelor protejate UNESCO din România poate fi împărțită în:

Culturale (6)

 • Bisericile din Moldova (1993, 2010)
 • Cetățile dacice din Munții Orăștie (1999)
 • Centrul istoric din Sighișoara (1999)
 • Mănăstirea Horezu (1993)
 • Satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999)
 • Bisericile din lemn din Maramureș (1999)

Naturale (2)

 • Pădurile de fag antice din Carpați și din alte regiuni ale Europei (2007, 2011, 2017)
 • Delta Dunării (1991)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.