STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Un bărbat paralizat s-a putut deplasa folosind un costum robotizat controlat de creier

Un bărbat tetraplegic a reușit să-și miște toate cele patru membre paralizate, folosind un costum robotizat controlat de creier. Bărbatul de 28 de ani, din Lyon, Franța, cunoscut sub numele de Thibault, a paralizat de la umeri în jos, după ce a căzut de la 40 de metri de pe un balcon și și-a rupt măduva spinării, scrie CNN.

Avea ceva mișcare în biceps și la încheietura mâinii stângi și a fost capabil să opereze un scaun cu rotile folosind un joystick cu brațul stâng.

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul pentru a-i înțelege gândurile și a crește progresiv mișcările pe care le putea face.

Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble din Franța, centrul de cercetare biomedicală Clinatec și centrul de cercetare CEA au implantat dispozitive de înregistrare de o parte și de alta a capului lui Thibault, între creier și piele, pentru a întinde cortexul senzor-motor – zona creierului care controlează funcția motorie și a senzației.

Rețelele de electrozi au colectat semnalele creierului bărbatului și le-au transmis unui algoritm de decodare, care a tradus semnalele în mișcări și a comandat unui exoschelet robotic să le execute.

Peste o perioadă de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul pentru a-i înțelege gândurile controlând un avatar – un personaj virtual – în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă și să atingă obiecte 2D și 3D.

Dispozitivele de înregistrare au fost implantate de o parte și de alta a capului lui Thibault, între piele și creier.

El s-a antrenat în simulări virtuale simple înainte de a folosi exoscheletul – care este asistat de un ham montat de tavan – pentru a merge și pentru a-și atinge țintele cu brațele.

Pe parcursul studiului, Thibault a acoperit în total o suprafață de 145 de metri cu 480 de pași folosind avatarul, video și exoscheletul combinate.

Oamenii de știință au spus că tehnologia este un tratament experimental deocamdată, dar, odată îmbunătățit, ar putea avea potențialul de a îmbunătăți viața pacienților.

„Nu pot să mă întorc acasă în exoscheletul meu, dar am ajuns într-un punct în care pot să mă plimb. Mă plimb când vreau și mă opresc când vreau”, a spus Thibault pentru AFP.

„Descoperirile noastre ne-ar putea aduce cu un pas mai aproape de a ajuta pacienții tetraplegici să conducă calculatoarele folosind exclusiv semnalele creierului, probabil începând cu conducerea scaunelor cu rotile folosind activitatea creierului în loc de joystick-uri și progresând spre dezvoltarea unui exoschelet pentru o mobilitate sporită”, a spus profesorul Stephan Chabardes, un neurochirurg de la Spitalul universitar Grenoble și autorul studiului.

Echipa a mai recrutat încă trei pacienți în proces și își propune să permită pacienților să meargă și să se echilibreze fără a utiliza un sistem de suspendare de tavan în următoarea fază a cercetării.

Un alt articol despre acest subiect este disponibil tot pe site-ul EcZoom.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.